Sabah

Salih Müslüm neden yakalandı neden bırakıldı?

-

ABD’nin Ortadoğu siyaseti, bölgeyi kilitleyip, Suriye’yi iç savaşla içinden çıkılmaz hale getirirken, Türkiye’nin Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Operasyonu da ABD’nin ezberini bozdu. ABD, PKK-PYD üzerinden Türkiye’yi sıkıştırıp, İran’a yönelik asıl operasyonu­nu gerçekleşt­irmek için yanına çekmeye çalışırken, aynı zamanda Türkiye’yi de tehdit eden bir strateji izledi.

Türkiye, bu tehdidi gördü ve önce Fırat Kalkanı sonra da Zeytin Dalı operasyonu­yla alana indi. Bu iniş, ABD’nin bütün hesapların­ı altüst etti ve ABD şimdi Türkiye ile anlaşmak için müzakere yolları arıyor. Bu yolu da, taşeron olarak kullandığı PKK ve PYD’yi birbirine düşürerek bulacağını sanıyor. Bunu ABD Savunma Bakanı -im 0attis, Milli Savunma Bakanı 1urettin &anikli’ye söylemişti.

Bu absürt stratejiyi Türkiye ciddiye almadı ama PKK-PYD hattı ciddiye aldı ki, o çevrede bir süredir yaşanan derin tartışma su yüzüne çıktı. Önceki gün yazdığım gibi, PKK-PYD içinde bir İrancı-Amerikancı kavgası giderek sertleşiyo­r.

Bunun en somut göstergesi eski PYD başkanı SaliK 0üslüm’ün Çekya’nın başkenti Prag’da yakalanmas­ıydı. Müslüm, en çok itibar gördüğü AB’nin önemli başkentler­inden birinde yakalanınc­a ister istemez akıllara, “Acaba AB, Türkiye ile ilişkileri­nde, teröre açık tavır alan yeni bir döneme mi giriyRr?” sorusunu getirdi.

Ancak gerçeğin öyle olmadığı kısa süre sonra anlaşıldı. 0üslüm iki gün sonra çıkartıldı­ğı mahkemece serbest bırakıldı. Peki, neden gözaltına alınmıştı? Ve kimlere ne mesaj verilmişti?

Doğrusu ilk başlarda bu sorulara doyurucu bir cevap bulunamadı. O günlerde, PKK’ya yakın siyasi çevrelerin ağırlıkla 0üslüm’ün ellerinin kelepçelen­mesi üzerinde durmaları ve ABD’nin yeni bir oyununa dikkat çekmeleri, bir süredir o çevrelerin üstünü örtmeye çalıştığı PKK-PYD içindeki İrancı-Amerikancı tartışmala­rının gerçekliği­ne işaret ediyordu.

Onlara göre, ABD SaliK 0üslüm’e küçük bir ders vermişti. ABD’nin mesajı netti: “Seni istediğimi­z anda tutuklar, ellerini kelepçeler ve içeri atarız...”

PKK’lılar bunu “Büyük .RmplR” dedikleri gcalan’ın paketlenip teslim edilmesi meselesind­en iyi biliyor. Bu noktada asıl soru, ABD’nin Müslüm’den ne istediğiyd­i. Müslüm, eski PYD başkanıydı ama hâlâ hem örgütü üzerinde, hem de dünya kamuoyu nezdinde etkisi olan bir isimdi.

Ama onun asıl etkisi, Suriye örgütlenme­sinde bire bir PKK’nın adamı olmasıydı. Yani ABD’ye göre Müslüm, &emil Bayık’a bağlı İrancı çizginin adamıydı ve PYD onun denetimind­eydi. Ama ilginçtir daha çok Suriyeli Kürtlerden oluşan PYD’nin askeri kanadı YPG ve kadın örgütü YPJ’nin İran’ın değil ABD’nin kapsama alanı içinde olmasıydı.

İşte Müslüm’ün Prag’da gözaltına alınmasını­n nedeni de buydu. Kürtlere göre, onu gözaltına alan ABD, açık açık “Suriye’ye git, PYD’yi İran’ın etkisinden çıkart” mesajı vermişti.

Bu ne kadar gerçekleşi­r bilinmez ama artık PKK-PYD ekseninde -buna HDP’yi de eklemek gerekiyor- İrancı-Amerikancı tartışması dalga dalga büyüyecek ve terörü devreden çıkartmada­n da son bulmayacak. Belki o zaman Kandil’in kirli ittifaklar uğruna heba ettiği yeni çözüm süreçleri devreye girer. Bu da PKK şiddetine direnecek cesareti gösterecek sivil siyasi aktörlerin ortaya çıkmasıyla mümkün.

TeO: 0+:

 ??  ?? 0DKmXW g9hR
0DKmXW g9hR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye