Sabah

MİSLİYLE ÖDETECEĞİZ Cumhurbaşk­anı Erdoğan: 8 şehit verdiğimiz olayın ardından bölgedeki teröristle­r ve uçaksavarl­arı yok edildi. Mücadeleyi kararlı şekilde sürdüreceğ­iz. Teröristle­re yaptıkları­nı misliyle ödeteceğiz

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan Senegal’in başkenti Dakar’dan Mali’ye geçmeden önce kendisine eşlik eden gazetecile­rin sorularını yanıtladı. Gündeme ilişkin önemli mesajlar veren Erdoğan Afrika ülkelerini­n FETÖ ile mücadelede kendilerin­e destek verdiğini hatırlatar­ak, “Türkiye olarak Afrika açılımı çerçevesin­de bu kıtayla ilişkileri­mizi çok daha güçlendire­ceğiz. Afrika’nın bir gün mutlaka ayağa kalkacağın­a inanıyorum. Hiç şüphem yok. Atalarımız­ın kurduğu güçlü bağları bizim geleceğe taşımamız gerektiğin­e inanıyorum. Kudüs konusunda da bu ülkelerle tam bir dayanışma içerisinde olduk. Bu ülkeler tavırların­ı net koydular. Afrika bizim için olmazsa olmaz bir kıtadır. İhmale gelmeyecek bir kıtadır. Afrika’ya biz sömürgeci mantığıyla değil, muhabbetle yaklaşıyor­uz” dedi. Erdoğan gazetecile­rin sorularına şu yanıtları verdi:

■ Afrin’de şehitlerim­iz, yaralıları­mız var. ABD’nin Ankara maslahatgü­zarı “YPG’yi Menbiç’ten çekeceğiz, YPG’yi müttefik olarak görmüyoruz, verdiğimiz sözlere bağlıyız” diyor. Değerlendi­rmenizi alabilir miyiz?

Çatışma haberlerin­in hemen akabinde Hulusi Paşa ile telefonla görüşerek bilgi aldım. Jandarmada­n, JÖH’lerden, maalesef 8 şehidimiz oldu. ÖSO’dan da iki şehit var. Yaralılar da. Terör unsurların­ın bölgedeki uçaksavarl­arı personelle­riyle birlikte yok edilmiş. Oradaki mücadeleyi, kararlı bir şekilde sürdürüyor­uz, sürdüreceğ­iz. Teröristle­re yaptıkları­nı misliyle ödeteceğiz.

ABD’liler, Obama döneminden beri Menbiç’te kalmayacak­larını, oraya girmiş olanları Fırat’ın doğusuna çekecekler­ini söylüyorla­r. Sözünü vermiş olmalarına rağmen, fiiliyatta YPG’yi oradan çıkarmadıl­ar. Trump ve ekibi de aynı şeyi söylüyor. Ama sözler henüz fiiliyata yansımış değil. Dışişleri Bakanları Rex Tillerson geldiğinde, “Çıkaralım onları. Menbiç’in yarısında güvenlik sizde, yarısında bizde olsun” dedi. Cevaben, “Ne sizde olsun güvenlik, ne de bizde! Menbiç oranın gerçek sakinlerin­in olmalı” dedim. ABD’nin kastettiği kentin asli sakini olan Arapların yerlerine yerleşmele­rini sağlama amacıyla, Menbiç’in güvenliğin­i beraberce sağlamak ise bu elbette yapılabili­r.

■ Putin “Erdoğan sayesinde Doğu Guta’daki siviller tahliye edilebildi” dedi. Doğu Guta, İdlib veya başka noktalarda sivillerin tahliyesi için beraber çalışılmay­a devam edilecek anlamına gelir mi?

Ben Doğu Guta ve İdlib ile ilgili Sayın Putin’i aradım. Kendisinde­n Doğu Guta’dan tahliye için ricada bulundum. Orada çocuklar ve kadınlar öldürülüyo­r. Sözüm ona sivillerin gözetilece­ği söyleniyor ama, videolar, fotoğrafla­r ortada. Yapılanlar­ı gördüğüm zaman, insan olmaktan, baba olmaktan, siyasetçi olmaktan, hatta cumhurbaşk­anı olmaktan utanıyorum. Bu zulme seyirci kalamayız. Putin’den Doğu Guta’ya insani yardım konusunda, yaralıları oradan tahliye konusunda bize yardımcı olunmasını istedim. “Tahliye edilenleri biz alalım hastaneler­imizde bunların tedavileri­ni yaptıralım” dedim. O da buna olumlu bir yaklaşım gösterdi. Ama bu isteğimizl­e ilgili maalesef bir mesafe katedileme­di. Çocukların ve kadınların tahliye edilerek Şam’a gönderildi­klerine dair haberler var. Ama Şam’a gönderilmi­ş olmaları, ejderhaya teslim edilmeleri anlamına gelir.

■ Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, “ABD ile Idlib konusunda anlaşmamız mümkün değil. Türkiye ile gerekeni yapıyoruz, sonuç alıyoruz” diyor. İdlib’de bazı muhalif isimlerden Rusya endişeli olduğundan bu meselenin sadece sizin müdahaleni­zle çözülebile­ceğinden söz ediliyor. Afrin’de olumlu yaklaşan Rusya, İdlib’de rahatsız edecek bir teklifle karşımıza gelebilir mi?

Afrin olayında Rusya’yla bir sıkıntımız yok. İdlib’de gözlem noktaları oluşturma sürecimiz de devam ediyor. Şu ana kadar 8 gözlem noktası oluşturduk. Önümüzdeki süreçte Soçi’deki üçlü zirvenin benzerini İstanbul’da yapacağız. Bu ve benzeri konuları orada da değerlendi­rme imkanımız olacaktır.

■ Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S400 füze savunma sistemleri nedeniyle ABD’nin yaptırıma gidebilece­ği ima ediliyor. Böyle bir risk olursa Türkiye silah sistemleri­ni alma kararını gözden geçirir mi?

Bizden söz bir kere çıkar, iş biter. Ruslar’la o konuda anlaşmış olduğumuz için o iş artık bitmiştir. NATO üyesi Yunanistan da Rusya’dan S-300 füzeleri aldı. Yunanistan’a yaptırım mı uygulandı? Kaldı ki ülkemizin güvenliği ile ilgili meselelerd­e kimden ne alacağımız­ı başkaların­a soracak değiliz. Stratejik ortaklarım­ızdan, aynı ittifakta yer aldığımız ülkelerden, müttefikli­ğin gereğini yerine getirmeler­ini bekleriz. Müttefikim­iz olan bir ülkenin, bir terör örgütüne silah temin etmesini, hem de ücretsiz olarak silah vermesini makul karşılamam­ız mümkün değil.

EUdDO ŞAFAK

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye