Sabah

Kara Afrika’nın geleceğind­e biz

- TaOiS YAR',M&,

umhurbaşka­nı Erdoğan’ın, dünkü grup toplantısı­nda dile getirdiği şu sözlerle başlayalım: “BIzE yıllArCA HEp ‘kara’ DIyE öğrEtIlEn AFrIkA’nın AslınDA nE kADAr rEnklI, nE kADAr BErEkEtlI BIr yEr olDuğunu GörDükçE Bu kıtAyı sömürEnlEr­In InsAFsızlı­klArını, vICDAnsızl­ıklArını DAHA IyI Anlıyoruz.”

Sömürgeci tatbiklere karşı duran ve içinden çıktığı toplumun çoğunluğu gibi azınlıklar­ca ‘siyah’ muamelesi görmekten bugünlere dişiyle tırnağı ile gelen, diğer ‘siyah’ları da kendisiyle birlikte merkeze doğru yürüten Erdoğan’ın Afrika kıtasında popülerliğ­inin büyümesi hiç de şaşırtıcı değil.

AFrIkA kıtAsının, 2050 ItIBArIylE, DünyA nüFusunun %54’ünü BArınDırAC­Ağı önGörülüyo­r. Bu sEBEplE EkonomIk önGörülErD­E, AFrIkA’nın AsyA’nın DA önünE GEçECEğI söylEnIyor. Erdoğan’ın Afrika gezisinin son durağı olan Mali de dünyanın en az gelişmiş ülkelerind­en biri olarak söz konusu büyümeden payını almaya çalışıyor. Şimdilik büyüme oranı %3’lerde olan Mali de pek çok Batı Afrika ülkesi gibi 1960’ların başında Fransız sömürgesi olmaktan kurtulup bağımsızlı­ğını ilan etmiş. Afrika’nın üçüncü en zengin altın madeni kaynakları­na sahip Mali’nin nüfusunun %95’i zor günler geçirdi. TuArEG IsyAnı, Müslüman fakat Fransız etkisi büyük KADDAFI DönEmInDEn AkAn ölçüde devam ediyor. MAlI’DE 8 sIlAHlAr vE MAğrIp El KAIDEsI yErEl DIl konuşuluyo­r vE BunlArın IlE BIrlEşInCE, IstIkrArsı­zlığın En yAyGını BAmBArA AnCAk BIr sürE DAHA DEvAm EDECEğInI, ülkEnIn rEsmî DIlI FrAnsızCA. FrAnsA’nın DA FırsAttAn IstIFADE

Mali’deki Fransız etkisine, Mali EtkIsInI pEkIştIrEC­EğInI tAHmIn ordusunun Fransa tarafından eğitilmesi, EtmEk zor DEğIl. danışmanla­rla yönlendiri­lmesi Mali ile ilişkileri­miz ancak Şubat ve en son Tuareg isyanı sebebiyle 2010’da kurulan Büyükelçil­iğimizle 2013’teki Fransız askerî müdahalesi birlikte tam olarak başladı diyebiliri­z. de eklenmiş. Kimilerini­n “Fransa’nın Batı Afrika için daha yolun başındayız Afganistan’ı” dediği Mali, Mart ama Sudan ve Somali’de başardıkla­rımızı 2012’de bir askerî darbe yaşamasını­n görüp ümitlenmem­ek elde ardından siyasî olarak oldukça değil.

hilal.kaplan@sabah.com.tr SMS: HKA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

 ??  ?? Hilâl KAPLAN
Hilâl KAPLAN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye