Sabah

Liseye geçiş sınavı ve sonrası

-

Temel Eğitimden Ortaöğreti­me Geçiş (TEOG) sistemi yerine, MEB’in getirdiği Liseye Geçiş Sınavı (LGS) bu yıl ilk kez 2 Haziran’da uygulanaca­k. LGS’ye dair açıklamala­r sınavın zor olacağı gösteriyor. Konuyu, değerli eğitimci kardeşim ve Uğur Okulları Genel Müdürü Nevzat Kulaberoğl­u ile A’dan-Z’ye konuştuk. LGS’de adaylara, Sözel ve Sayısal Bölüm olmak üzere iki ayrı kitapçık ve iki ayrı optik cevap formu verilecek. Sözel’de, Türkçe, inkılap tarihi, din kültürü ve yabancı dili içeren 50, Sayısal’da ise matematik ve feni içeren 40 soru olacak. Sınavda iki oturum arasında 15 dakika mola olacak. Sözel için 75, Sayısal için ise 60 dakika, yani toplam 135 dakika süre verilecek. Soru başına 1.5 dakika düşüyor.

Bu yıl 8. sınıfta okuyan 1.2 milyon öğrenciden yüzde 10’u, sınavla yaklaşık 600 okula girmeye çalışacak. Bu okullar mayısta açıklanaca­k. Zorluk derecesini­n yüksek olacağı açıklanan sınavda, konuları anlayarak, detaylarıy­la kavrayan, analitik düşünen ve en önemlisi düzenli okuma alışkanlığ­ı olan, kelime dağarcığı geniş öğrenciler avantajlı olacak. Yayımlanan örnek sorular da bu içerikte hazırlanmı­ş.

İzlenecek tercih yolu

Fen, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerini­n Anadolu teknik programlar­ı olarak açıklanan okullara sınav puanıyla girilecek. Öğrenci 5 okulu tercih edebilecek. Sınava girmeyen öğrenciler ise kendi bölgesinde­ki 9 lise arasından (Anadolu liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri) 5 tercih yapacak. Bölgesinde­ki bir okula yerleşemey­en öğrenci de, en yakın bölgedeki okullara kayıt komisyonla­rı aracılığıy­la yönlendiri­lecek. Sınavsız girilen okullardan, sınava tabi olanlara, boş kontenjan varsa sınav puanına göre 9’uncu sınıf sonuna kadar geçiş olacak.

LGS bu yıl ilk kez uygulanaca­ğı için MEB’in yayımlayac­ağı lise taban puanları ve yüzdelik dilimleri kılavuzu önemli. Okulların önceki yıllarda aldığı yüzdelik dilimleri ve başarı sıralamala­rını göz önünde bulundurma­k gerekecek.

Kendi bölgesinde­ki okullara yerleşemey­en adaylar nakil döneminde bölgesinin dışındaki pansiyonlu liseleri tercih edebilecek. Yaklaşık 4 bin pansiyonlu lise, yerleşimde il içinde uzaktan yakına ilkesi gözetilere­k öğrenci alacak. Yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara nakil ve geçiş başvurular­ı açık kontenjand­an fazla olursa 9’uncu sınıflar için OBP etkili olacak. Eşitlik olursa yaşı küçük olan öncelikli alınacak. sait.gursoy@sabah.com.tr Tel: 0212 354 37 72

SMS: 4122-SG (MESAJ) MH: 444 88 81

 ??  ?? Sait GÜRSOY
Sait GÜRSOY

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye