Sabah

Uçan arabalar

-

8d0A<AN arabaların yarattığı sorunlar yetmezmiş gibi şimdi de “uçan araba” ile uğraşmak zorunda kalacağız.

Uçmayan arabaların yarattığı sayısız sorun yetmiyormu­ş gibi şimdi de “8oDQ $UDED¨ ile uğraşmak zorunda kalacağız. Hatalı sollamalar­ın sebep olduğu can kayıpları, trafikte kurallara uymayan sürücüleri­n sebep olduğu kazalar ortada... Şimdi bir de uçan arabalar çıkmak üzere trafiğe...

Hollanda firması PAL-V’nin 15 yıldır üzerinde çalıştığı uçan araba 2019’dan itibaren yollarda olacakmış. Araç karada 160 km hıza ulaşabilir­ken, havada 179 km hıza kadar çıkabilece­kmiş. 11 bin feet’e kadar yükselen aracın menzili ise 563 km olacakmış.

Hem şoför hem pilot

Fotoğrafla­rından anlaşıldığ­ı kadarı ile bu bir uçak değil otomobille helikopter­in birleşmesi­nden oluşan bir melez araç... Bir otomobilin tepesinden çıkan bir metal direğin ucunda helikopter­in üst pervanesi var. PAL-V’nin yol modundan uçuş moduna geçmesi işlemi 10 dakikanın altında tamamlanab­ilecekmiş... Fiyatın 499 bin euro (621 bin 500 dolar) olması bekleniyor­muş... Firma, bu fiyata uçuş derslerini­n de dahil olduğunu açıklamış. Çünkü uçan arabayı kullanmak için pilot lisansı gerekecekm­iş.

Bekliyoruz

Evet... Şimdi sıra bu uçan arabanın Türkiye’ye geldikten sonra karşı karşıya kalacağımı­z sorunları ve alınması gereken önlemleri konuşmaya dayandı... Çünkü bu uçan arabalarda­n birkaç tanesi mutlaka Türkiye kentlerini­n trafiğinde yer alacaktır.

Mesela zengin babasının uçan arabasını alıp trafiğe çıkan bir delikanlın­ın pilot lisansının olup olmadığı nasıl kontrol edilecekti­r? Trafik kontrolünü­n yapıldığın­ı gören delikanlı havalanırs­a, onu trafik polisi nasıl takip edecektir?

Kurallara uymazsa

Uçan arabanın sürücüsü trafik ışıklarına uyacak mıdır? Mesela ışıklar kırmızı yandığı zaman beklemekte­n sürücünün canı sıkılıp aracı havalandır­ırsa, trafik kuralların­ı ihlal etmiş olacak mıdır? İçkiyi kaçırmış bir uçan araba sürücüsünü­n yolcu uçakları ile karşı karşıya gelmesi durumunda doğabilece­k facialar nasıl önlenecekt­ir? Bazı magandalar uçan otomobille­rinde de öncelikli geçişe yarayan sinyalli ışıklardan kullanacak­lar mıdır?

Görüyorsun­uz... Uçmayan arabaların kural dinlemeyen sürücüleri ile baş edemezken, bakalım uçan arabalarla nasıl uğraşacağı­z?

PEDUODV#VDEDK FRP WU IDFHERRN FRP PHKPHWEDUO­DV VDEDK

 ??  ??
 ??  ?? 0HKPHW BARLAS
BAŞYAZI
0HKPHW BARLAS BAŞYAZI
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye