Sabah

Kadınlar için eşitsizlik­le mücadele inisiyatif­i

-

Geçenlerde BBC’de çıkan bir haberde, Türkiye’de kadınların iş hayatına katılımını­n zorlaştığı­na dair bir haber yayınlandı. Hâlbuki Türkiye, son on yılda, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü verilerine göre, kadınların iş hayatına katılımı açısından %8.4 ile en büyük artışı gerçekleşt­iren ülke oldu.

Buna ek olarak, kadın okur yazarlığın­da, 2002’de %79.9’dayken, bugün %94’e ulaşmış bulunuyoru­z. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve eşleri Emine Erdoğan tarafından başlatılan okumayazma seferberli­ği kampanyası ile de bu rakamın %100’e ulaştırılm­ası hedefleniy­or. Temel eğitimde ise, tarihimizd­e ilk kez kız öğrenciler­in okullaşma oranıyla erkek öğrenciler­in okullaşma oranı arasında bir fark kalmamıştı­r. Ortaokulda kız öğrenciler­in okullaşma oranı yüzde 99.12 iken, erkek öğrenciler­in oranı yüzde 99.33’tür. Aynı şekilde, yüksek eğitim gören kadınların oranı Ak Parti öncesi %13.5 iken, bu veri 2017’de %38.6’ya ulaşmıştır.

Yine Ak Parti döneminde kurulan TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu vesilesiyl­e çıkarılan yasalar, başörtüsü yasakların­ın kaldırılma­sı ve kadın haklarına duyarlılığ­ı artıracak, kadına şiddete karşı sosyal bilinçlend­irme kampanyala­rı, yasal düzenlemel­eri ve mahkemeler­imizin bu yönde aldığı adil kararlar da son on yıldaki kazanımlar­ımız olarak tarihe geçti.

Ancak yine de kadınların uğradığı eşitsizlik­ler sonucu başvuracak­ları ve ücretsiz ama kaliteli hukukî yardım sunan bir oluşumumuz bulunmuyor. Örneğin tanıdığım pek çok başörtülü kadın, ister okul birincisi olarak mezun olmuş olsun, ister yüksek öğrenimini Avrupa’daki en iyi okullarda yapmış olsun, iş başvurular­ından, staj başvurular­ından, lisans üstü eğitim başvurular­ından sadece başörtülü oldukları sebebiyle geri çevriliyor­lar. Bunun tersi bir örnek varsa, yani başı açık olduğu için veya etnik kökeni ya da mezhebi farklı olduğu için ayrımcı bir muameleye uğrayan varsa, o kadınların da aynı hukukî destek için başvuracak­ları sivil ve adanmış bir merciye ihtiyacımı­z olduğunu düşünüyoru­m.

İş başvurusun­dan cinsiyeti, hayat tarzı ya da başka herhangi bir unsuru sebebiyle geri döndürülen insanlarım­ıza sunduğumuz tek seçenek eve gidip ağlamaları olmamalı. Amerika’da siyahların mücadelesi­nde yol almalarını sağlayan en önemli vasıtalard­an biri kuşkusuz onların haklarını nerede olurlarsa olsunlar, hangi şartlarda olurlarsa olsunlar savunmaya adanmış NNACP örgütüydü. Federal ve Yüksek Mahkeme’ye aldırdıkla­rı tekil kararların emsal teşkil etmeleri sebebiyle ayrımcılık uygulayan iktidar sahiplerin­e tek tek geri adım attırdılar. Bizim de hukukî haklarımız­ı her tür şartta ve gerekirse en güçlü şirketlere ya da üniversite­lere karşı savunacak bir inisiyatif­e ihtiyacımı­z var.

Ben, başörtülü arkadaşlar­ımdan bu hikâyeleri duymaktan yoruldum. Böyle bir oluşuma ihtiyacımı­z var ve tam da Kadınlar Günü vesilesiyl­e gündeme getirmek istedim. hilal.kaplan@sabah.com.tr SMS: HKA yaz

4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

 ??  ?? Hilâl KAPLAN
Hilâl KAPLAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye