Sabah

BÜYÜK TEZGÂH

.üresel güçlerin tetikçisi Moody’s, gece yarısı, takvimde yokken, not indirdi. Haddini aşan Moody’s, FETÖ’cü teröristle­rin avukatlığı­na da soyundu

-

Kosta Rika Brezilya Azerbaycan Gürcistan Hırvatista­n 3.0 2.1 0.1 2.7 2.0 .3 12.2 5.1 11.8 12.7 62.0 74.0 37.7 43. 84.2 -3.3 -0.5 -3.2 -13.3 2.6 20.1 17.6 23.1 33.7 20.5

Sınırına yerleşmeye çalışan terörü yok etmek üzere 80 milyonun yek vücut olduğunu görenler, yine not silahına sarıldı. Büyük tezgâhta sıra Moody’s’de. Ama silahları yine geri tepti.

Türkiye’yi dış politikada diz çöktürme operasyonu­nun ekonomik tetikçiliğ­ini üstlenen kredi derecelend­irme kuruluşlar­ından Moody’s, önceki gün gece yarısı skandal bir karara imza attı. Moody’s, çarşamba gecesi, takvimde olmadığı halde, kredi notumuzu bir kademe daha aşağı çekerek Ba2’ye indirdi. Not indirimine ekonomik gerekçe bulmakta zorlanan Moody’s, bu kez, “kurumların direncinde­ki süregelen kayıp” cümlesi ile, Türkiye’ye kurulmak istenen tezgâhın kirli bir parçası olduğunu gözler önüne sergiledi.

ZAMANLAMA MANİDAR

Darbeci Sisi’nin yönettiği Mısır’ın ekonomik görünümü ocak ayında yükseltili­rken, bu yılın başında kabine değişikliğ­ine gidip ülkede devletçi politikala­r uygulayaca­ğını açıklayan bir ekonomi yönetimine sahip olan Polonya’nın kredi notu yatırım yapılabili­r seviyede tutuluyor. Buna karşılık, geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 11.1 ile dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olan Türkiye, dış politikada diz çökmediği için, ekonomi silahı ile yola getirilmey­e çalışılıyo­r.

GOLDMAN TEHDİT ETTİ

Türkiye’ye karşı açılan cephenin diğer ayağı olan yatırım bankaları da tetiğe bastı. Goldman Sachs Türkiye’nin faiz oranlarını­n çok düşük olduğunu ileri sürerek, çok açık bir biçimde tehdit içeren şu mesajı yayımladı: “Merkez Bankası’nın harekete geçmesi için TL üzerinde bir miktar piyasa baskısı olması gerekebili­r.” Nitekim dün borsa ve döviz cephesinde sert bir hareket gözlenmezk­en, yabancı bankaların satışlarıy­la iki yıllık tahvilin faizi yüzde 13.5’e çıktı.

Türkiye’de siyasi istikrarı kalıcı hale getiren Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ne 2019’da geçilecekk­en, Moody’s, güçlü başkanlık sistemini de eleştirdi. 1-2 milyar dolarlık operasyonl­arla dize getirilen Türkiye’ye olan özlemini ortaya koydu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye