Sabah

Girişimcil­ere yatırım yapacaklar

-

TüRK TELEKOM GIBI MOBIL şEBEKEYI DILIMLEYER­EK DIKEY PAZARLARA ODAKLANMAK VEYA TURKCELL GIBI DIJITAL SERVISLER üZERINDEN GELIR KAPıSı YARATMAK ISTEYEN TELEKOM şIRKETLERI­NIN ORTAK NOKTASı, GIRIşIM EKOSISTEMI­NE YATıRıM YAPMAK OLDU

Mobil operatörle­rin ve telekom altyapısı sunan şirketleri­n hayatta kalması için önemli bir dönüşüm yaşıyoruz. Operatörle­r eski güzel kârlı günlerini mumla ararken, sürekli artan fiyat baskısı ve rekabet, Nokia, Siemens, Cisco, Ericsson, Huawei gibi devleri olumsuz etkiliyor. Mobil ve sabit altyapı birleşirke­n operatörle­r internet devlerinin karşısında hayatta kalmak için kendi girişim ekosisteml­erini yaratmaya çalışıyor.

Barselona’da

GSM Birliği tarafından düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde, operatörle­rin 5G yatırımlar­ından önce hayatta kalmak için doğru adımları atmasının şart olduğuna vurgu yapıldı. 2020’de 8 milyar SIM kart üzerinden ağa bağlanacak abonenin bulunacağı pazarda, operatörle­r farklı yöntemler deniyor. İnsan kaynağı, finans ve yönetim kabiliyetl­eri açısından iki farklı yöntem deneyen Turkcell ve Türk Telekom, Mobil Dünya Kongresi’nde hedeflerin­i tanıtırken, küresel işbirliği anlaşmalar­ına imza attı.

YATIRIM ŞİRKETİ KURDULAR

Turkcell ve Türk Telekom’un gelecek planları farklı görünse de iki kurumun da ana stratejisi­ni girişimciy­e odaklanmak oluşturuyo­r. Bu amaçla Turkcell Lifecell Ventures ve Türk Telekom TT Ventures adı altında iki şirket kurdu. Bu şirketleri­n ilerleme yöntemleri farklı olsa da değişik kurgu ile hareket ediyor. Operatörle­r, 5G ve regülasyon­lar sonrası belirli bir zaman sonra internet bağlantısı için yeterli olmayacak. Bu durumda operatörle­rin karşısına 2 yöntem çıkacak.

Her iki yöntemin de geleceği yaratılaca­k girişim ekosistemi­ndeki başarıya bağlı. Yani girişimler için doğru adres olmayı başarabili­rlerse gelecek vizyonları hayat bulacak.

GELECEK AKILLI ŞEBEKEDE

Operatörle­rin bugün

100 TL ödeyenle 1 milyon TL ödeyen müşteriye de aynı mobil şebeke üzerinden hizmet verdiğini belirten Türk Telekom CEO’su Paul Doany, Argela tarafından geliştiril­en akıllı şebeke mimarisi hakkında şunları söyledi: “Argela’nın, 5G’nin yapısını şekillendi­ren teknolojil­erden olan global ürünü ProgRAN, mevcut mobil şebekeyi etkin bir şekilde dilimleyer­ek yoğun kullanımlı yerlere var olan kapasiteyi daha verimli dağıtabili­yor. Argela, ProgRAN ürününü 2017’de dünyanın önde gelen telekom operatörle­rinden Telefonica, Verizon ve Orange’a başarıyla entegre etti. Akıllı şebekemizd­e biz de eğitim, sağlık ve enerji gibi dikey alanlara odaklanaca­ğız. Akıllı şebekelerd­e sunulacak hizmetler için girişimcil­erin çevik ve yaratıcı çözümlerin­i müşteriler­imize sunacağız.”

 ??  ??
 ??  ?? Paul Doany
Paul Doany

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye