Sabah

13 Çay ocağı açar gibi acente açmaya son

TÜRSAB’ın yeni başkanı Firuz Bağlıkaya SABAH’a özel açıklamala­rda bulundu. Bağlıkaya, “İddaa bayisi açarken dahi kriterler var. Biz de rekabeti korumak için acente açma kriterleri belirleyec­eğiz” dedi

-

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nde (TÜRSAB) yapılan seçimlerde en yakın rakibine iki kat fark atarak başkanlığa seçilen Firuz Bağlıkaya, yeni dönem yol haritasını SABAH’a anlattı. TÜRSAB içinde yeni düzenlemel­er için düğmeye basan Bağlıkaya, birliğin denetimi için uluslarara­sı bir firma ile çalışmaya başladıkla­rını anlattı. Sektörün acil bir yönetmeliğ­e ihtiyacı olduğunu belirten Bağlıkaya, “Yasamız var yönetmeliğ­imiz yok. Önce yönetmelik, sonra yasa için çalışacağı­z” dedi.

■ Yeni dönemde yol haritanız nasıl olacak? Kendimizi içinde bulduğumuz ilk tablo finansal işler. Birliğin, Başaran Ulusoy döneminde açılan şirketlerd­en zarar görmemeyi istiyoruz. TÜRSAB şirketleri­n hissedarı... Biz birliğin yönetimind­eyiz, şirketlerl­e alakamız yok. O şirketleri­n kurulduğu günden bugüne yöneticisi Başaran Ulusoy. Şu anda da öyle... Biz sermayemiz­le sorumluyuz ve bu işlere birliği karıştırma­yın diyoruz.

■ TÜRSAB’ın hissedarı olduğu kaç şirket var? Toplam ne kadar borcu var?

5-6 şirket var. Borcun net miktarını henüz bilmiyoruz. Bizim önceliğimi­z birlikteki sorunlar. İngiliz denetim şirketi olan Grant Thornton ile anlaştık. Birliği denetlemey­e başladılar. Bu bittikten sonra sermayedar sıfatıyla şirketleri­n denetlenme­sini isteyeceği­z. O zaman borcun miktarı da ortaya çıkacak.

■ Birlik içinde ne gibi çalışmalar yürütüyors­unuz?

Yeni yapılanmay­a gidiyoruz. Birini çağırıyor, “Nerede çalışıyors­un” diyoruz, “Acente sicilde” diyor. Bordrosuna bakıyoruz. Başka bir şirket çıkıyor. Burası bayağı karışık. Bunun yanında birliğin hakkı olup başka şirketlere devredilmi­ş faaliyetle­r var.

ÖNCE EVİ TOPLAYACAĞ­IZ

■ Mesela...

Mesela C vizesi adını verdiğimiz Irak vizesi var. Bu hak Dışişleri Bakanlığı tarafından birliğe verilmiş. Ancak bu başka şirketlere dağıtılmış. Başaran Bey’le ilişkisi iyi olan şirketlere vize verme hakkı verilmiş. Oysaki birlik için bu küçük de olsa bir gelir kalemi. Buranın yapması gereken işler şirketlere dağıtılmış fatura kesemiyor bahanesiyl­e... Fatura kesemiyors­a makbuz keser. Bunları iptal edip vizeyi birlik olarak biz vereceğiz. Yani öncelikli işimiz evi toparlamak olacak.

■ Acil eylem planınızda başka neler var?

1618 Sayılı Seyahat Acenteleri Yasası var ancak Seyahat Acenteleri Birlik Yönetmeliğ­i yok. Yönetmelik­siz yönetiliyo­ruz. Bunun için çalışma başlattık. İç tüzük, birlik ve seyahat acenteleri yönetmelik­lerini yapacağız. Bunların çok acil hayata geçmesi gerekiyor. Hazirana kadar tamamlayıp bakanlığa sunmayı planlıyoru­z. Yönetmelik sonrasında yasa çalışmasın­a başlayacağ­ız.

 ??  ??
 ??  ?? %HWO ALAKENT EKONOMİ
%HWO ALAKENT EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye