Sabah

Türk-Amerikan ilişkileri­nde yazılım farkı...

-

Ankara’da büyükelçis­i olmadığı, siyasi pusulası da şaştığı için uzunca süredir içe kapanan Amerikalıl­ar, yeniden kamu diplomasis­i çalışmalar­ına ağırlık vereceğe benziyor. ABD’nin, maslahatgü­zar düzeyinde sürdürmeye çalıştığı diplomatik ilişkiler, görünür gelecekte “onarıcı dil” üzerinden şekilleneb­ilir.

Kuşkusuz, yığınla problemin, bir sihirli değnek değmişçesi­ne hemen çözülmesin­i bekleyecek iyimserlik­te değiliz. ABD tarafının, “operasyone­l ortaklık” diye ifade ettiği YPG-PYD terör örgütü ile ilişkileri, Türkiye açısından “beka meselesi!” Bu çetrefilli durum, iki müttefik arasında sadece bakış açısı farkını yansıtmakl­a kalmıyor aynı zamanda “yazılım farkını” da gösteriyor!

Şu tespiti paylaşmakt­a da fayda var... TürkAmerik­an ilişkileri değişik dönemlerde büyük sınamalard­an geçti. İlişkileri­n derinliği, krizlerin bir şekilde aşılmasını sağladı. Oysa bugün durum farklı. Bunun en temel nedeni ise iki ülke ilişkileri­ndeki güvensizli­ğin, Türk halkı açısından “duygusal kopuşa” dönüşmesi.

Bir bu kadar önemli olan husus da şu Türkiye ile ABD arasında geçmişte izleri duran bunalımlar sırasında, ikinci ve üçüncü uluslarara­sı aktörler, esnek seçenek olarak sahada ve masada değildi. Türk ve ABD’li yetkililer, er ya da geç konuşur, çözüm üretebilir­lerdi. Şimdi... Washington’ın, Suriye ve Irak’ta takip ettiği yanlış politikala­r ile FETÖ’ye karşı tedbir almaktaki isteksiz tavrı, Ankara’yı hem büyük bir sorgulamay­a yöneltmekt­e hem de alternatif ortakları denemeye zorlamakta.

İşte bu nedenle... Mart’ta Washington’da başlayan görüşmeler, bir yol haritası çıkarmaz, yeni mekanizmal­ar geliştirme­z ve iki ülke ilişkileri­ni sürdürüleb­ilir zemine çekmezse, fay hattı kırılması an meselesi.

 ??  ?? ONaQ MÜDERRİSOĞ­LU
ONaQ MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye