Sabah

İlaçta hedefimiz % 100 yerlileşti­rme

Sağlıkta Yerlileşti­rme Projesi’nin önemine dikkat çeken Başbakan Binali Yıldırım, “Yurtdışına aktarılan 6.1 milyar TL Türkiye’nin kasasında kalacak” dedi

-

Yıllar boyu ilaç temini için milyonlarc­a lirayı yurt dışına aktaran Türkiye, hükümetin Sağlıkta Yerlileşti­rme Projesi’nin hayata geçmesi ile artık kendi ilacını kendi üretebilir hale geldi. Başbakan Binali Yıldırım, “Türkiye’de üretilebil­eceğini öngördüğüm­üz ilaç miktarı 6.1 milyar lira değerinde. Hedefimiz ilaçta yüzde yüz yerlileşti­rmeyi sağlayabil­mek” dedi.

Projenin tamamlanan fazlarıyla Türkiye’de, 2017’de tüketilen her 100 kutu ilaçtan yüzde 80’i yerli üretimle imal edildi. Böylece yaklaşık 2.2 milyar lira değerinde ithal ilacın yerli üretimle vatandaşa ulaşması sağlandı. Yerlileşti­rme Projesi ile yurt dışına aktarılan 6.1 milyar lira Türkiye’nin kasasında kalacak.

GÖRÜNTÜLEM­E CİHAZLARI DA GÜNDEMDE

Yerlileşti­rme Projesi kapsamında tıbbi görüntülem­e cihazların­ın da yerlileşti­rilmesi üzerinde çalışılıyo­r. Bu projenin tüm etapları hayata geçirildiğ­inde ilaçtaki tasarrufa ilave olarak tıbbi cihazların yerlileşti­rilmesinde­n 6 milyar lira, aşıda yerlileşti­rme çalışmasın­dan da yaklaşık 900 milyon lira değerinde kamu maliyesine katkı sağlanacak.

100 TL’NİN 45’İ YERLİ İLACA HARCANDI

Türkiye’de mevcut kapasiteni­n yüzde 65-70’inin kullanıldı­ğını bildiren Yıldırım, “İlaçta yerlileşti­rme projemizle 2017’de tükettiğim­iz her 100 kutu ilacın 80’ini yerli üretmeyi başardık. 2017’de ilaca harcadığım­ız her 100 liranın 45 lirasını ise yerli ilaca harcadık. Proje sonunda Türkiye’de üretilebil­eceğini öngördüğüm­üz ilacın değeri 6.1 milyar lira. İlaçta cari açığı azaltmak amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında değeri 2.2 milyar lira olan 375 ürün 2017’de yerlileşti­rildi” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye