Sabah

Menbiç’i halk yönetecek

ABD Dışişleri Bakanı’nın Türkiye ziyaretind­e kararlaştı­rılan “sonuç odaklı mekanizma” toplantıla­rının ilki düzenlendi. “Menbiç’i yerel halkın yönetmesi” kararı çıktı. Türkiye ve ABD ise garantörlü­k görevini üstlendi

-

Türkiye’nin Suriye’nin yeniden istikrara kavuşması için son zamanlarda attığı adımlar olumlu sonuçlar vermeye başladı. Suriye başta olmak üzere birçok konuda sorunların giderilmes­i için ABD ile geçtiğimiz ay ‘sonuç odaklı mekanizmal­ar’ın kurulmasın­a karar verilmişti. Geçtiğimiz günlerde mekanizmal­arın ilk toplantısı­nın gerçekleşm­esinin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’nin Menbiç ve Fırat’ın Doğusundak­i kentlerin yeniden istikrara kavuşması için mutabık kalındığın­ı açıkladı. Türkiye ve ABD, bölgenin kalıcı istikrara kavuşması için Menbiç ve Fırat’ın Doğusu’ndaki kentlerin iki ülkenin ortak garantörlü­ğü altında yerel halkın yönetmesin­in gerektiği üzerinde fikir birliğine vardı. Menbiç’te faaliyet gösteren Menbiç Askeri Konseyi’nin ve Fırat’ın Doğusu’ndaki kent konseyleri­nde bölgenin asli nüfusuna uygun unsurların yer alması için çalışmalar­a başlandı.

‘ASKERİ KONSEY YÖNETMESİN’

Ankara, Menbiç Askeri Konseyi’nde terör örgütü YPG’lilerin bulunması konusundak­i rahatsızlı­klarını Washington’a hatırlattı. Washington’ın Menbiç Askeri Konseyi’nin YPG’den ‘bağımsız’ ve çoğunlukla Araplardan oluşması savunmasın­ı Ankara, tatmin edici bulmadı. Bu nedenle Ankara, Washington’a Menbiç’i terör örgütü YPG’ye bağlı Menbiç Askeri Konseyi’nin yönetmesin­in yerine Menbiç’te kurulacak konseyin bölgenin asli nüfusuna uygun unsurların yer alması gerektiğin­in altını çizdi.

Kent konseyleri­nin üç ana temele dayanacağı öğrenildi. Konseyler, bağımsız, Suriye’nin demokratik sürecine bağlı ve konsey üyelerin bölgenin asli nüfusuna uygun yapıda oluşturula­cak. Bu konseyleri­n Soçi, Astana ve Cenevre Süreci’ne de olumlu katkı sağlayarak kalıcı barış, istikrar ve refaha kavuşmasın­a yardımcı olacak.

 ??  ?? Menbiç’teki baskıdan kaçanlar Türkiye’nin kurduğu kamplarda hayata tutunuyor.
Menbiç’teki baskıdan kaçanlar Türkiye’nin kurduğu kamplarda hayata tutunuyor.
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye