Sabah

NATO’dan çıkar mıyız?

- (GLW|r:

Herkesin bildiği gibi NATO, Sovyetler Birliği’ne karşı kurulmuştu. Yani, komünizme karşı. Daha doğrusu, komünizmin “yayılma” tehlikesin­e karşı. Eh, onlar da Varşova Paktı’nı kurdular, denge sağlandı.

Fakat NATO, dünyanın paylaşılma­sına saygılı davrandı. Daha dünya savaşı bitmeden önce Yalta’da varılan “paylaşım anlaşmasın­ı” çiğnemedi, örneğin 1956’da Budapeşte ayaklanmas­ı üzerine bu ülkeye “yürümedi”, Macar halkını komünizmin eline bıraktı...

1968’de de Çekoslovak­ya’nın Sovyet boyunduruğ­undan kurtulma girişimine arka çıkmadı.

Ama bu arada bol bol laf üretti tabii. Budapeşte’de ayaklanan özgürlük savaşçılar­ını Münih’ten yayın yapan Özgür Avrupa Radyosu açıkça “gaza getirmiş”, adamlar onlara güvenip harekete geçince de kılını bile kıpırdatma­mıştı.

Biz NATO dedik, siz ABD anlayınız.

NATO ancak “Sovyetler Yalta sınırların­ı çiğneyince” harekete geçmiştir, Kore’de ve Afganistan’da olduğu gibi. Açık söyleyelim, ABD bu konuda dürüst davranmış, mızıkçılık eden hep komünistle­r olmuştur. (Ama SSCB de Yunan iç savaşına karışmamış, komünistle­ri destekleme­miş, yani Yalta’ya saygı göstermişt­ir, nasıl olduysa...) Soğuk savaş bitti, SSCB yıkıldı. İmparatorl­uğun uç beylikleri­nde, uydu devletlerd­e de komünizm sona erdi. Varşova Paktı ortadan kalktı.

Ama NATO ortadan kalkmadı... Yeltsin döneminde Rusya NATO’ya girmeyi bile istedi ama yüz vermediler.

Haaa, demek ki NATO komünizme karşı değil, esas olarak “Rus devletine” karşıymış! NATO, Rusya şimdi eski gücüne, eski kişiliğine yaklaştıkç­a gene ondan korkuyor. Putin ile birlikte, o doksanlı yılların sefil Rusya’sı gitti, süper devlet geri geldi. Rus halkı da, onu yerlerde sürünmekte­n kurtardığı için minnetle Putin’in arkasında duruyor. Batı basını, Rusya’yı derleyip toparladığ­ı için Putin’i yerden yere vuruyor.

Bir de, başını dik tuttuğu, boyun eğmediği için Tayyip Erdoğan’ı yerden yere vuruyor tabii.

NATO’nun bizim için bir anlamı kalmış mıdır peki?

Rusya’ya düşmanlık edeceksek, evet.

Rusya’yla iyi geçineceks­ek, hayır.

Yeni bir dünya kurmak için “NATO’dan çıktık” demeye de hiç gerek yok, Rusya’yla imzalanaca­k bir dostluk ve saldırmazl­ık antlaşması NATO’yu fiilen bitirir!

Bin dokuz yüz kırklı ve ellili yıllarda Türkiye’nin çıkarı NATO’da olmayı gerektiriy­ordu, iki bin onlu ve yirmili yıllarda hayır. Hatta şimdi NATO bize köstek bile oluyor. Faydası kalmadı, zararı var.

İşin hem gülünç hem acıklı yanı, bir zamanlar “NATO’ya hayır” diye bağırıp çağıran solcularım­ızın, artık ona boyun eğmemize gerek kalmadığı dönemde NATO’ya sımsıkı sarılmalar­ıdır!

Hem İsmet Paşa’nın “yeni bir dünya kurulur, Türkiye orada yerini alır” lafını öve öve göklere çıkaracaks­ın, hem de yeni bir dünyada Türkiye’ye yer açmaya çalışan Tayyip Erdoğan’a uyuzluk edeceksin!

Ve de sana solcu diyecekler, öyle mi? Vay budala vay.

 ??  ?? EnJLn ARD,d
EnJLn ARD,d
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye