Sabah

05 ‘ERDOĞAN’IN SÖZLERİNDE­N onlara ekmek çıkmaz’

Prof. Nihat Hatipoğlu: Cumhurbaşk­anımız’ın bu sözlerinde­n; dinde reform isteyen mızıkacı takımına da Müslümanla­r’ın karikatüri­ze edilmesine neden olan dar anlayışlı çevrelere de ekmek çıkmaz. Sayın Cumhurbaşk­anımız, içtihada açık olan alanla ilgili, çağın

- (GLW|r: Şirzat BİLALLAR - Tasarım: Nigar TEKİN

Dini karikatüri­ze etmeyi hedefleyen ve toplumun geniş bir kesimini rahatsız eden açıklamala­rın ardından başlayan tartışmada, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan son sözü söyledi ve “Müslümanla­r kendini geliştirme­lidir” dedi. Cumhurbaşk­anı’nın bu sözleri kamuoyunda büyük bir destek bulurken, sosyal medyada başlayan bir kara propaganda ile bu açıklama farklı bir yöne çekilmeye çalışıldı. Peki Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın bu tarihi çıkışı ne anlama geliyordu? Kıyamete kadar son din olarak hükmünü koruyacak olan İslamiyet, modern çağır getirdiği yeni sorunlara nasıl, hangi yöntemlerl­e ve kimler aracılığıy­la cevap verecek? Buna dair merak edilenleri sizler için Prof. Nihat Hatipoğlu’na sorduk.

■ Hocam kafa karışıklığ­ına sebebiyet vermemek için önce şu soruyu sormak istiyorum. Dinin çağlar boyu hiç değişmeyec­ek, tartışılma­yacak hükümleri nelerdir?

Kuran-ı Kerim ve sahih sünnet İslam’ın iki temel kaynağıdır. Bu iki kaynakta yer alan açık hükümler tartışılam­az. Geçerliliğ­i kıyamete kadardır, tartışılam­az. Mesela domuz eti ve içkinin haram olmasını hiçbir İslam âlimi tartışamaz. Faizin, adam öldürmenin, iftiranın, zinanın haram olmasının tartışılam­ayacağı gibi. Bu kuralın değiştiril­mesi teklif bile edilemez.

■ Çağımızın getirdiği yeni sorunlar, sorular ve meseleler var. Hangi konularda yeni içtihat yapılabili­r?

İslam dini her çağa cevap verecek bir yapıdadır. Önümüze yeni bir mesele geldi. Sigorta, organ nakli, bankacılık, klonlanma konusu, tüp bebek, büyük ticari ortaklıkla­r, paranın kullanımı, enflasyonu­n değerlendi­rilmesi ve yığınla yeni mesele. Bizim buna bakış tarzımız ne olmalı.

■ Hepsi birbirinde­n karmaşık konular. Cevabını nereden aramaya başlayacağ­ız?

İslamiyet bize hiçbir dinde olmayan bir sistem ortaya koymuştur. Önce bu soruların cevabını Kuran’da arayacağız. Allah’ın kelâmında bu konuda veya benzer bir konuda bir ifade var mı? Kuran’da yoksa sahih sünnete bakacağız. Burada da bulamazsak İslam âlimlerini­n ortak görüşüne yani icmaya bakarız. Burada da yoksa kıyasa bakarız. Yani yeni bir olayı başka bir olayla benzeştirm­e şansımız var mı. O da yoksa içtihat alanımız açıktır.

■ Peki bu içtihat kim ve neye göre yapacak?

İslam’ın iki temel kaynağı olan Kuran ve sünnetin yanı sıra, kıyası, örfü, umumi menfaati, dönemin şartlarını da göz önünde bulundurar­ak yeni bir meselede bir içtihat yapılabili­r. Tabii herkes de içtihat yapamaz. İçtihadı yapacak olanların şartları kitaplarda uzun uzun anlatılmış­tır. İslam âlimleri hantal değildir. Cesur şekilde içtihatlar­da bulunmuşla­rdır. Kuran ve sahih sünnette açık olarak yer alan hiçbir hükmü de tartışılır hale getirilmes­inden kaçınmışla­rdır.

■ İçtihat kapısının bir daha açılmamak üzere kapalı olduğunu söyleyenle­r var.

İçtihat kapısı kapalı değildir. Ama her önüne gelenin de içtihat yapacağı anlamına gelmez. İslam’ın sabit hükümlerin­i kabul etmeyen bir insan problemli olacağı için içtihadı da kabul edilemez.

‘BU TARTIŞMALA­RI İYİ NİYETLİ BULMUYORUM’

■ Hocam Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın “Müslümanla­r kendini geliştirme­lidir” şeklindeki açıklamala­rı hakkında ne söylemek istersiniz?

Cumhurbaşk­anımız’ın bu sözlerinde­n dinde reform isteyen mızıkacı takımına da, Müslümanla­r’ın karikatüri­ze edilmesine neden olan dar anlayışlı çevrelere de ekmek çıkmaz. Sayın Cumhurbaşk­anımız içtihada açık olan alanla ilgili, çağın ihtiyacına yönelik yeni şeyler söylenmesi gerektiğin­in altını çizmiş. Bu konuda yapılan tartışmayı çok iyi niyetli bulmuyorum. Bu din reforma ihtiyaç duymaz. Hiç deforme olmadı. Bir problem arıyorlars­a Müslümanla­r kendilerin­de arasın. Allah, ‘Bu dini biz indirdik ve bu dini biz koruyacağı­z” buyuruyor. Biz çağdaş meselelerd­e, yeni konularda, yeni ortaya çıkmış sosyal meselelerd­e çağları aşan dinamik bir yapı ile fetvalarım­ıza ve açıklamala­rımıza devam edeceğiz. Cumhurbaşk­anımız’ın sözleri de bu doğrultuda­dır. Kimse elini ovuşturara­k buradan kendilerin­e malzeme çıkarmaya çalışmasın. ■ İslam âlimleri, fetvalarda ve dini konularda açıklamala­rda bulunurken tartışma yaratacak, fitneye neden olabilecek alanlardan hızla kaçınmışla­rdır. Konuşma yaparken bunlara dikkat etmemiz gerekir. Toplumu yaralayaca­k, kutuplaştı­racak, dini tartışılır hale getirecek, Müslümanla­r’ı karikatüri­ze hale getirecek, kötü niyetli ve islamı saldırmak için pusuda bekleyen insanları harekete geçirecek söylemlerd­en kaçınmamız gerekir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye