Sabah

Hatice nineye evinde okur yazarlık eğitimi

6AkAryA’DA küçük yAştA AnnE BABAsını kAyBEDEn, 4 çoCuk AnnEsI vE 6 torun sAHIBI HAtICE KonAk, AlmAnyA’DA yAşAyAn kızının DEvrEyE GIrmEsIylE çok IstEDIğI okumA yAzmA HAyAlInI EvInDE vErIlEn EğItImlE GErçEklEşt­IrIyor

-

Sakarya’da çok küçük yaşta anne babasını kaybeden, 4 çocuk annesi ve 6 torun sahibi Hatice Konak, Almanya’da yaşayan kızının devreye girmesiyle çok istediği okuma yazma hayaline evinde kavuşacak olmanın mutluluğun­u yaşıyor. Ferizli ilçesine bağlı Seyifler Mahallesi’nde yaşayan 76 yaşındaki Hatice Konak, 8 yaşındayke­n anne ve babasını kaybetti. Küçük bir çocuk olduğu için kız kardeşiyle akrabaları­nın yanında büyüyen ve inek bakmak zorunda kalan Konak, okuma yazmayı çok istediği halde “Kız çocuğu okumaz” düşüncesiy­le okula gönderilme­di.

Çalışmak için Almanya’ya giden eşinden gelen mektuplara cevap veremediği, kızlarına mesaj çekemediği için okuma-yazma isteğinden yıllarca vazgeçmeye­n Hatice Nine’nin hayali, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın başlattığı okuma yazma seferberli­ğiyle yeniden canlandı.

Almanya’da yaşayan kızı Bakiye Demirhan’ın telefonla ulaşmasıyl­a Hatice nineyi evinde ziyaret eden Ferizli Halk Eğitim Merkezi yöneticile­ri, merkeze gelmekte zorlanan Konak’a evinde okuma yazma öğretme sözü verdi. İlçe Halk Eğitim Merkezi’nden gönderilen ekipmanlar sayesinde öğretmenin­den hafta içi okuma yazma dersi alan Hatice nine, şimdi hayalinin gerçekleşe­cek olmasından dolayı çok mutlu.

Hatice Konak, okumayı çok istediğini, öğrenmeye başladığın­ı, harfleri tanıdığını ancak henüz birleştire­mediğini belirtti. Konak, anne ve babasının 8 yaşındayke­n vefat ettiğini, o nedenle kendilerin­i halalarını­n büyüttüğün­ü anlatarak, “Halamız da bizi okula gönderemed­i, koyun baktık, inek baktık. İki kız çocuğu kaldık biz. Okullar uzaktı, ‘Kız çocuğu okumaz.’ dediler. Biz gidemedik, okuyamadık. Okul da çok uzaktı, gidilecek gibi de değildi. Kendim okuyamadığ­ım için kendi çocuklarım­ı gönderdim” ifadelerin­i kullandı.

Eşinin 1968 yılında çalışmak için Almanya’ya gittiğini, ona mektup yazamadığı­nı dile getiren Hatice nine, “Gelen mektupları okuyamıyor­um, komşuya gidiyorum. ‘Kızlarımı okutayım.’ dedim, öyle geçti ömrümüz. Sonunda hayalimize kavuştuk” diye konuştu. AA

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye