Sabah

08 1.8 milyar $’lık insani yardım

- Betul.alakent@sabah.com.tr

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, Türkiye’nin başta Ortadoğu ve Afrika’dakiler olmak üzere ihtiyaç sahibi ülkelere 2016’da 6.5 milyar dolar, 2017’de ise 8 milyar dolar olmak üzere toplam 14.5 milyar dolar düzeyinde resmi kalkınma yardımında bulunduğun­u aktardı. Yıldırım, 2011-2017 döneminde en az gelişmiş ülkelere ise insani yardım miktarının 1.8 milyar doları aştığını açıkladı. Yıldırım, sınır tanımadan, ihtiyacı olan ülkelere yardım elini uzatan Türkiye’nin mazlumlar için umut ışığı olmayı sürdürdüğü­nü

I12 MART 2018 PAZARTESİ belirtti. Türkiye’nin dil, din, ırk ve renk ayrımı yapmadan tüm mazlumlara kucak açtığını vurgulayan Yıldırım, “Doğu Guta’da ve Arakan’da yaşanan trajedi, dün bir başka dünya ülkesindey­di, belki yarın bir başka dünya ülkesinde yaşanacak” ifadelerin­i kullandı. Başbakan Yıldırım, Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada en çok mülteci barındıran ülke olan Türkiye’nin, insan odaklı diplomasis­iyle 3.5 milyona yakın sığınmacı kardeşine kapılarını açtığını, aşını paylaştığı­na dikkati çekti. Türkiye’nin 2015’te rak merkezi hükümeti iki ay sonra yapacağı seçimlere hazırlanır­ken, DEİK Irak Türkiye

İş Konseyi Başkanı Emin Taha ile seçim sürecini ve bunun Türkiye-Irak ilişkileri­ne nasıl yansıyacağ­ını konuştuk.

Irak’ın DEAŞ ve Barzani referandum­u nedeniyle ekonomik açıdan sıkıntıya düştüğünü belirten Taha, “Biz 2017’de 10 milyar doların üzerinde ihracat hedefliyor­duk. Irak’ın geçen yıl DEAŞ’tan temizlenme­siyle de bunu tutturacağ­ımızı öngörüyord­uk ancak ardından Barzani referandum girişimind­e bulundu. Tüm bu süreçler nedeniyle bir önceki yıla oranla ihracatta yüzde 10 artış yakalasak da hedeflediğ­imiz rakamlara ulaşamadık” dedi. Bu yılın mayıs ayında Betül ALAKENT yaptığı resmi kalkınma yardımları tutarının 3.9 milyar dolar olduğunu aktaran Yıldırım, bu rakamın 2016’da yüzde 65 arttığını, bunun tarihi bir rekor olduğunu belirtti.

Başbakan Yıldırım, “Acının dilinin, dininin ve ırkının olmadığını biliyoruz. Türkiye, 2016’da insani yardım ile ‘Dünyanın en cömert donör ülkesi’ oldu. Uluslarara­sı taahhütler­imiz ve insani sorumluluk­larımız çerçevesin­de dünyanın vicdanı olmaya devam edeceğiz” diye konuştu. seçim yapılacağı­nı hatırlatan Taha, “Geçen yıl yaşanan zorlu süreç ekonomik sıkıntıyı da beraberind­e getirdi. Şimdi önümüzde seçimler var. Bu nedenle biraz bekle gör politikası izleniyor” diye konuştu.

2019’DA 14 MİLYAR $

Seçimlerde­n sonra hangi hükümet gelirse gelsin Irak ile olan ihracatın artacağını ve 10 milyar doları aşacağını vurgulayan Taha, “Irak’ın yatırıma ihtiyacı var. Ekonomide bir an önce harekete geçilmesi gerekiyor. Dolayısıyl­a seçimlerde­n sonra özellikle temmuz-ağustostan itibaren ticaret canlanacak­tır. Bu yıl Türkiye’nin ihracatını­n 10 milyar doları aşacağını, 2019’da da 13-14 milyar dolar seviyesine yaklaşacağ­ını düşünüyoru­z” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye