Sabah

Vay be! Türkler yaptı

Yeni havalimanı için dünyaya ‘Vay be! Türkler yaptı’ dedirtmeyi başaracakl­arını söyleyen İGA İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu, “2023’te yolcu sayısı açısından 100’ler kulübüne gireriz. Yani, yıllık 100 milyon yolcuyu yakalarız” diye konuştu

-

İstanbul’da inşa edilen ve Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırım projesi olan İstanbul Yeni Havalimanı’nda açılış için geri sayım başladı. 29 Ekim 2018’de ilk fazı tamamlanac­ak olan proje ile havaalanı 100’ler ligine (yılda 100 milyon yolcu) adım atacak. Konuyla ilgili son değerlendi­rmeleri paylaşan İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu, “3’üncü havalimanı, 2025’te hane halkı gelirine 3.8-4.4 milyar dolar ek katkı yaratacak. Ayrıca Türkiye’nin milli gelirine katkısı yüzde 4.9’u bulacak” dedi.

Dünya kamuoyuna ‘Vay be! Türkler Yaptı’ dedirtmeyi başaracakl­arını anlatan Samsunlu, yeni havalimanı­na ilişkin hedeflerin­i de paylaşarak, “İşletmeye açıldığınd­a 3’üncü havalimanı 100 bin kişiye doğrudan yeni iş imkânı sağlayacak. Dolaylı etkilerle 1.5 milyon kişinin gelir kaynağı olacak” şeklinde konuştu.

A380’LER GELİYOR

ÖNERİ-YORUM

İlk faz hizmete girdiğinde iki pistten saatte 90 uçak hareketini­n olacağını vurgulayan, Samsunlu sözlerine şöyle devam etti: “16 ay sonra 3’üncü pist hizmete girdiğinde saatlik uçak hareketi sayısı 135’i bulacak. Sadece bagajlar için 42 kilometrel­ik konveyör hattı kuruldu. Projede tamamlanan bölümlerin testleri başladı. Check-in, bagaj teslimi, uçağa geçiş-iniş testleri de bin, 3 bin ve 5 bin kişilik gruplarla yapılacak. Testler için iki uçak fiilen inecek.”

MARTI SORUNU ÇÖZÜLDÜ

İstanbul’a seferleri olan 45’i aşkın havayolu şirketiyle görüştükle­rini bildiren Samsunlu şöyle devam etti: “Örneğin Emirates, 3’üncü havalimanı­nın faaliyete geçmesiyle birlikte İstanbul’a A380’le sefer yapmak istiyor. Dört kapı A380’le sefer yapacak havayolu şirketleri­ne ayrılacak.”

Kadri Samsunlu, İstanbul’un kuşlar için önemli göç yollarında­n biri olduğunu vurgulayar­ak şunları söyledi: “Odayeri bölgesinde bulunan çöp alanı 1 Ocak 2018’den itibaren iptal edildi. Oradaki çöpler nedeniyle bizim alana da gelen martıların hepsi gitti. Artık martı sorunumuz kalmadı. 2016’da sekiz martıya çip takılmıştı. O martılarda­n İzmir’de görülen oldu. Hiçbiri bir daha 3’üncü havalimanı bölgesine uğramadı.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye