Sabah

Çin’de ve CHP’de önemli değişiklik­ler vardı

-

Dün iki farklı ülkedeki siyasi partilerin yetkili kurulları tarafından alınan iki farklı karardan birincisin­i bütün dünya dikkatle izliyor. İkinci ülkenin siyasi partisinin yetkili kurulu tarafından alınan kararı ise, o ülkenin halkı bile pek umursamıyo­r.

Ömür boyu başkan

Söz konusu kararlarda­n birincisi, Çin Halk Cumhuriyet­i’ni yöneten Komünist Parti’nin Ulusal Halklar Kongresi’ndeki 2964 delegenin oyları ile belirlendi. Bu karara göre Çin’in Devlet Başkanı Xi Jinping, ömür boyu Başkan kalabilece­k. Böylece 1990’dan beri uygulanan iki dönem Başkanlık sınırı kalkmış oluyor. Bu karar dünyada “dinªin yeni 0aRªVu ;i BAŞYAZI -inSing RlGu” şeklinde yorumlanma­kta.

Ne kadar başkan kalınacak?

Söz konusu kararlarda­n ikincisi ise Türkiye’de CHP’nin 19’uncu Olağanüstü Kurultayın­ın delegeleri tarafından alındı. Buna göre kurultay delegeleri­nin 64’ünün imzasını alan partililer genel başkan adayı olabilecek­ler. Ama Muharrem İnce tarafından gündeme getirilen “hVW VWe iki genel Veoi mi kazanamaya­n genel başkan bu görevi bırakmalı” yönündeki tüzük değişikliğ­i önerisi 100 civarında delegenin kabul oyuna rağmen reddedildi.

Adaylık süreci

CHP’nin Cumhurbaşk­anı adayı ise seçmen yoklaması, önseçim, aday yoklaması ve merkez yoklaması yöntemleri­nden birisiyle belirlenec­ek. Yönteme parti meclisi karar verecek. Yoklama, seçmen kütüğünde kayıtlı seçmenleri­n katılımıyl­a yapılacak.

Birisi çok önemli

Başta da söylediğim gibi CHP’nin Olağanüstü Kurultayı’nda yapılan tüzük değişiklik­leri, bir dar kadro dışında pek fazla kimseyi ilgilendir­miyor. Çünkü bu partinin seçim zaferi değil kurultay zaferi peşinde koşan kadroların­ın, ülkenin siyasi yönünü belirleme ihtimaller­i yok gibi. Ama Çin Halk Cumhuriyet­i’ndeki bir siyasetçiy­e ömür boyu başkanlık yolu açılması, uluslarara­sı dengeleri etkileyece­k bir gelişmedir.

mbarlas#sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye