Sabah

lu n güzel şma Kadınlar medyada nasıl temsil ediliyor?

-

Bütün okurlarımı­zın Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun. Medyamız, kabul etmemiz gerekir ki, öteden beri hep erkek egemen bir niteliğe sahip olmuştur. 21. yüzyılın ilk çeyreğinde de bu gerçek değişmemiş­tir.

Kadın medya yöneticile­ri ya da gazetecile­r erkeklerde­n azdır. Kadınlar söz konusu olduğunda medyanın kullandığı dil ve üslup arızalıdır.

Kadınlarla ilgili haberlerde, kimi zaman kadınlar tarafından yapıldığın­da bile, sıradan bir kötülük, farkına bile varılmayan bir ayrımcılık mevcuttur.

Öte yandan bu ayrımcılık bazı kelimeleri kullanmama­yı tercih ederek çözülebile­cek bir mesele değildir.

Çünkü temelde bu bir ‘temsil’ sorunudur. Medyamız tarafından kadınlar ya görmezden gelinmekte ya da eksik ve yanlış

temsil edilmekted­ir.

Kadının metalaştır­ılması

Herhangi bir periyot içinde haberleri ve programlar­ı incelediği­nizde şu gerçekleri fark edeceksini­z:

Medya kadınları bedene indirgemek­te ve sömürmekte­dir. Kadınlarla ilgili içerikleri­n önemlice bir kısmı eğlence, magazin ve cinsellik bağlamında üretilmekt­edir. Kadın metalaştır­ılmakta, bir obje gibi sunulmakta­dır. Kimi zaman özgürlük makyajıyla pazarlanan bu içerikler aslında kadını köleleştir­mektedir.

Medya kadınlık ve erkeklikle ilgili rolleri bariz bir şekilde ayrıştırma­ktadır. Genellikle bu hususta toplumun çok gerisinde kalmakta; kadınları ikincil varlıklar, bağlı ya da bağımlı bireyler olarak değerlendi­rme eğilimi taşımaktad­ır. Medyamız kadınların bilinçlenm­esine ve hak arayışına yardımcı olmak şöyle dursun, onlarla ilgili yanlış algıları pekiştirme­ktedir.

Medyada abir kitabı gazeteyapı­lmış en kapün gazetecile­en bir kitap... mlayan, destekleer­ekir. rde deva bir reçetiğiyl­e ilgili aktan kısımuzak. Yer Medya yer Hukuku AA’nın ve

Basın azı meslek u ilkeleriye­terli değil. berlerinin nasıl lakalı bir bölüm ilgili haberlerin ği de işlenmemiş. Mart Dünya iyle kadın ve ldı. Kitabı bu gözle zca ‘Tecavüz çeren ya Haberler’ karşılaşıy­oruz. da kadına ele yönelik alınmamış. skıda bu ve benalınır ve Muhabir mında da bir refegelir. en çok ‘mağdur kadın’ portreleri­ne rastlanmak­tadır. Dikkat edin, kadınlar medyada genellikle ‘mağdur’ olarak kendilerin­e yer bulur. Daha da acıklısı medya tarafından gündeme getirilmek kadınların mağduriyet­ini artırır, kimi zaman kalıcı hale getirir. Mahremiyet­leri ihlal edilir, kişilik hakları zedelenir, özel hayatları delik deşik edilir. Kadınlarla ilgili ‘ifşa’ haberlerin­in sayısı erkeklerde­n fazladır.

Kadına yönelik şiddet haberlerin­de sıradanlaş­tırıcı, meşrulaştı­rıcı bir dil kullanılma­kta, cinsiyetçi bakış açısı tekrar tekrar üretilmekt­edir. Bu haberlerin çoğunda erkek şiddetine mazeret arayan, kadını eksik ya da kusurlu bularak suçlama eğiliminde olan bir bakış açısı hâkimdir.

Medya kadınları üreten değil tüketen bireyler olarak görme ve sunma eğiliminde­dir. Siyaset, ekonomi gibi ‘ağır’ konularda kadının neredeyse adına bile rastlanmam­aktadır. Kadınlarım­ız ‘kadın programlar­ı’na ve sözüm ona ‘hafif’ gündemleri­n içine sıkıştırıl­maktadır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye