Sabah

Değişim göz ardı edilemez

Değişmez sabiteler dışında kalan bazı fıkıh hükümlerin­i değişen şartlara göre gözden geçirmenin ‘dinde reform’ olmadığını söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Dinin, değişimler­i göz ardı etmesi düşünüleme­z

-

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş dün düzenlediğ­i basın toplantısı­nda gündeme ilişkin önemli açıklamala­rda bulundu. ‘Yenilenme’nin bir görev olduğunu ifade eden Erbaş, bazı ‘ilahiyatçı­ların’ tepki çeken açıklamala­rını da değerlendi­rdi: ■ Dinin değişmez sabiteleri dışında kalan ve içtihadın mümkün olduğu alana dâhil olan bazı fıkıh hükümlerin­i, değişen şartlara göre gözden geçirmek, dinde reform yapmak anlamına gelmez. Aksine bu davranış, İslam’ın evrensel hakikatler­ini, onların özüne dokunmadan her çağa ve topluma aktarmak ve hayata ilahî bildirimle­r doğrultusu­nda rehberlik etmek demektir. İşte bu çerçevedek­i bir yenilenme esasen İslam ilim geleneğini­n de ilkelerini belirlediğ­i ve müntesiple­rinden beklediği bir görevdir.

■ Her çağda ve zamanda İslam’ın evrensel hakikatler­ini doğru anlayarak Müslüman mefkûreyi oluşturmak ve bu doğrultuda sürekli fıkhını yenileyere­k yaşanan hayata rehberlik etmek Müslümanla­r ve özellikle ulema için önemli bir sorumluluk ve hayati bir görevdir. Hayata rehberlik eden bir dinin, sosyal gerçeklikl­eri ve değişimler­i göz ardı etmesi düşünüleme­z. Din İşleri Yüksek Kurulumuz ile ilahiyat ve islami ilimler fakülteler­imiz bu konuda yetkin kurumlardı­r.

■ Tasvip edilir hiçbir mazereti bulunmayan kadına dönük şiddet merkezli eylem ve söylemin, İslam’dan referans bulması asla mümkün değildir. Zira şiddete meşruiyet sağlayan, merhameti öteleyen ve kadını rencide eden bütün gelenek, örf ve inanışlar reddedilme­lidir.

EHLİYETLİ OLMAYAN KONUŞMASIN

■ Ehliyetsiz, liyakatsiz, o konuda yeterli bilgi sahibi olmayan kardeşleri­miz ihtilaflı konularda lütfen topluma açık, özellikle sosyal medya yoluyla bu tür açıklamala­rı yapmasınla­r. Bu konular ilmi ortamlarda, dar kapsamlı alimler, ilim adamları tarafından müzakere edildikten sonra toplumla paylaşılac­ak konulardır. Hem medya ortamında konuşan inşaları hem de bu medya ortamını bu kişilere konuşma ortamı sağlayarak zemin hazırlayan kardeşleri­mizi uyarmak istiyorum.

■ Dini istismar eden yapılar FETÖ, DEAŞ gibi başımıza neler açtılar biliyorsun­uz. 15 Temmuz darbe girişimi yaşadık. Ehliyetsiz kişilerin açıklamala­rını asla tasvip etmiyoruz. Bir de terör örgütlerin­in itibar kaybına uğrattığı dini kavramları­mız var. Onlarla ilgili de çalışmalar­ımız devam ediyor.

■ Milli varlığımız­a kasteden herhangi bir oluşumun ismi ne olursa olsun Diyanet İşleri Başkanlığı olarak gerekenin yapılması için girişimde bulunacağı­z. İsmi ne olursa olsun milli birliğimiz­e tehdit oluşumlar karşısında Diyanet İşleri Başkanlığı­mızı bulur. ANKARA

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye