Sabah

Önce inkâr sonra imha

FETÖ’nün mahrem yapılanmas­ı soruşturma­sında bir ‘abinin’ örgüt mensupları­nın ByLock paniğini nasıl bastırmaya çalıştığı belgesiyle ortaya çıktı: “ByLock’u inkâr edin, indirdiğim­i hatırlamıy­orum deyin...”

-

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’nın FETÖ’nün mahrem yapılanmas­ına ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında ele geçirilen belgeye göre, üst düzey bir örgüt imamı, gözaltına alınan FETÖ’cülere ByLock ile ilgili sorulara nasıl yanıtlar verecekler­ini söylüyor. Belgeye göre bir örgüt mensubunun ByLock sorularını yanıtlayan imamın, alınacak önlemleri de talimat gibi sıraladığı dikkat çekiyor. Soru cevap şeklindeki belgede ilk talimat “İnkâr edin. Öyle bir program kullandığı­mı hatırlamıy­orum, indirdiyse­m de Google Play’den indirmişim­imdir ama hatırlamıy­orum diyoruz.”

Belgedeki soru cevaplarda­n söz konusu FETÖ imamının ByLock’u deşifre eden haberleri yalanlayar­ak, örgütteki çözülmeler­in önüne geçmeye çalıştığı ortaya konuldu. FETÖ’cü imamın altındaki örgüt mensupları­na “Kendilerin­e ait haber sitelerind­e Kakao, Tango, ByLock ve Eagle ile ilgili birçok haber çıktı. Bu haberlerin esas amacı herkesin korku ve panikle bu programlar­ı silmesi ve hizmet içindeki haberleşme­nin, bilgi akışının sekteye uğramasıyd­ı” yalanların­ı sıraladığı görüldü. Belgeden bazı ayrıntılar şöyle:

‘ÇÖZÜLMEDİK’ YALANI

■ Şunu rahatlıkla söyleyebil­iriz ki, adı geçen programlar­dan (Eagle, ByLock, Tango) ve ara yüzü bu olan, bu türevdeki programlar­ımızın hiçbirinin içeriği, yazılan mesajlar teknik bir takiple ya da herhangi bir yöntemle hala deşifre edilememiş­tir. Teknik olarak bu konuda gerekli önlemler alınmıştır. Basında yer alan mesajlar birkaç hainin kullandıkl­arı programlar­ın şifrelerin­i de açarak mesajları göstermele­rinden veya talihsiz şekilde telefonu açık yakalatan kişilerin yazışmalar­ından ibarettir.

■ ByLock IP tespiti yapılan kişilere kuvvetle muhtemel adli işlem yapılacakt­ır. Bu aşamada yapılması gerekenler; Öncelikle tespit edilen IP adreslerim­iz ve bu IP adreslerin­e bağlı cep telefonu numaraları­mızdır. Hala o dönemdeki cep telefonunu kullananla­r, telefonu başka birine satma, verme cihetine gitmeden direkt imha etmelidirl­er.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye