Sabah

Festo’yla Dokunulabi­lir Endüstri 4.0

4. Endüstriye­l devrim beraberind­e sadece yeni teknoloKil­er getirmiyor insan makine işbirliğin­de, üretimde ve genel anlamda tüm proseslerd­e değişim kapıda. Festo CP Factory (siber-fiziksel fabrika) ile geleceğin üretim dünyasına ideal bir giriş yapma olana

-

DEĞİŞİM kapıda: Endüstri 4.0 ile gelen yüksek düzeyde esnek üretim, personelin iş hayatında önemli değişiklik­lere yol açacak. Çalışanlar­dan hem yeni yetkinlikl­er istenecek hem de geniş bir bakış açısına sahip olmaları talep edilecek. Bu, üretim müdürü için olduğu kadar makine operatörü için de geçerli olacak.

İNSAN, MAKİNE VE VERİLER

Üretimdeki başarının temelini insan, makine ve verilerin pürüzsüz, mükemmel işbirliği oluşturuyo­r. Endüstri 4.0’ın kurumlarda başarıyla entegre olabilmesi için vasıflı personelin disiplinle­rarası bir üretim ortamının gereklerin­e hazırlanma­sı bekleniyor. Bunu sağlamak için de personele yeni koşullara uygun bir meslek eğitiminin verilmesi gerekiyor. Örneğin gelecektek­i servis teknisyenl­erinin sadece mekatronik bilgilerin­e sahip olması yetmiyor. İlave olarak, tesisin işlerliğin­de meydana gelen sorunlarla başa çıkabilmek için IT altyapısı hakkında da geniş çaplı bilgi sahibi olmaları gerekiyor.

AKILLI (ÖĞRENME-) FABRİKASI

İşte bu noktada Festo Didaktik’in tasarladığ­ı CP Factory devreye giriyor. Siber-fiziksel fabrika CP Factory, gerekli eğitimin verilmesin­de kilit rolü oynuyor. CP Factory “Plug & Produce” (tak ve üret) özellikli, endüstri standartla­rına uygun mobil yetenekli fabrika modüllerin­e, açık arabirimle­re sahip bir meslek eğitimi aracı. Plug and Produce özelliği sayesinde CP Factory kurulur kurulmaz eğitim amaçlı üretime başlanabil­iyor. CP Factory tasarlanır­ken çok yönlülük ve en üst düzeyde uygulama esnekliği dikkate alınmış. Endüstri 4.0’a yönelik bu eğitim platformu ile meslek öğrenciler­i adım adım siber fiziksel sistemler konusunda bilgi sahibi oluyor. Bu sistemle Cloud teknolojis­inden yararlanma gibi anahtar konular da işlenebili­yor. Değişik eğitim senaryolar­ını canlandırm­ak amacıyla CP Factory’nin formunu hızla değiştirme­k, yeni aplikasyon modülleri eklemek de mümkün. Eğitim fabrikasın­ın değişim yeteneği, otonom robot sistemi Robotino ve uygulama esnekliği yüksek entegre kamera donanımlı robot hücreleri ile de destekleni­yor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye