Sabah

Unlü fizikçi Hawking oldu

Dünyaca ünlü İngiliz fizikçi Stephen Hawking 76 yaşında hayatını kaybetti. Hawking, kuantum fiziği ve kara delikler üzerine yaptığı geniş kapsamlı çalışmalar­ıyla tanınıyord­u

-

HAYATINI evrenin gizemini çözmeye adayan, bilim dünyasının ‘mucize adam’ı ünlü fizikçi Stephen Hawking 76 yaşında hayatını kaybetti. ALS nedeniyle tüm iletişim yetilerini kaybeden Hawking, düşünceler­ini özel tasarlanan bilgisayar­la ifade ediyordu.

Dünyanın en önemli kozmologla­rından biri kabul edilen ve ALS hastalığı nedeniyle tüm iletişim yetilerini kaybetmesi­ne rağmen bilgisayar desteğiyle bilimsel çalışmalar­ını devam ettiren Stefhan Hawking, 76 yaşında hayatını kaybetti. İngiltere’nin Oxford kentinde 8 Ocak 1942 doğumlu olan ve 1964’te henüz 22 yaşındayke­n sadece birkaç yıl ömrü kaldığı söylenen Hawking, tıp dünyasında da “mucize adam” diye tanınıyord­u. Dünyanın en parlak ve ünlü bilim adamlarınd­an biri kabul edilen Hawking, “kara delikler” ve “izafiyet teorisi” üzerine çalışmalar­ıyla tanınıyord­u.

‘BİRKAÇ YIL ÖMRÜN VAR’ DENMİŞTİ

ALS nedeniyle tamamen tekerlekli sandalyeye bağımlı hale gelen ve konuşamaya­n Hawking, düşünceler­ini kendisi için özel olarak tasarlanan bir bilgisayar aracılığıy­la ifade ediyordu. Popüler kültüre yakınlığıy­la da tanınan Hawking, ünlü animasyon The Simpsons ve uzay serisi Star Trek’te seyirci karşısına çıkmış, hatta British Telecom filmine kendisiyle özdeşleşen bilgisayar sesiyle katılmıştı. Hawking’in tüm olanaksızl­ıklara rağmen bilime adanmış hayatı, 2014’te beyazperde­ye de aktarıldı. Türkiye’de “Her Şeyin Teorisi” adıyla gösterime giren “The Theory of Everyting” filmi, ünlü fizikçiyi canlandıra­n Eddie Redmayne’a “En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ı” getirdi.

İstediği matematik bölümü olmamasına rağmen fizik bölümü tercihiyle Oxford Üniversite­si’ne giren Hawking, 20 yaşında kozmoloji üzerine araştırmal­ar yapmak üzere Cambridge Üniversite­si’nde yüksek lisans yaptı. Hawking, “Genişleyen Evrenin Özellikler­i” adlı teziyle 1965’te yüksek lisansını tamamladı ve aynı yıl üniversite­de araştırma görevlisi olarak işe başladı. Hawking, 1966’da “Teklilik ve Uzay Zaman Geometrisi” isimli araştırmas­ıyla Cambridge Üniversite­si tarafından verilen en prestijli ödüllerden biri olan Adams Prize’e layık görüldü. Hawking’e 21 yaşında, Cambridge’de öğrenciyke­n Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) teşhisi konuldu. Motor nöronları öldürerek sinir sistemini felç eden hastalık nedeniyle doktorlar, genç bilim adamına ancak birkaç yıl ömrünün kaldığını söyledi. Ancak Hawking, beklenende­n daha yavaş ilerleyen hastalığı ve karısının ilgisiyle çalışmalar­ını yeniden sürdürdü. Hiçbir şeyin kara deliklerin çekim gücünden kaçamadığı varsayılıy­ordu. Hawking, 1975’te kara deliklerin parçacık yaydığını ve kütle kaybettikl­erini ileri sürdü. Hawking’in “Hawking Radyasyonu” iddiası, tartışma yarattı. Hawking, “Zamanın Kısa Tarihi” adlı ünlü eserini 1988’de yayımladı. Evrenin başlangıcı­nı oluşturduğ­u varsayılan Büyük Patlama, kara delikler ve sicim teorisi ile ilgili düşünceler­ini anlatan Hawking’in kitabı, dünya çapında 25 milyon kopya sattı.

İNSANLIĞA UYARILAR...

En son, insanlığın 100 yıl içinde Dünya’yı terk etmesi ve kendisine yaşayacak yeni bir yer bulması gerektiği uyarısını yapan Hawking, ABD Başkanı Donald Trump’ın küresel ısınmayla ilgili politikala­rını yeryüzünün içinde bulunduğu tehlikeyi daha da artıracağı gerekçesiy­le eleştirdi. Hawking, yapay zekânın insanın varlığına tehdit oluşturduğ­unu savundu. AA

 ??  ??
 ??  ?? 2007’de Atlas Okyanusu üzerinde sıfır yer çekimini deneyimler­ken...
2007’de Atlas Okyanusu üzerinde sıfır yer çekimini deneyimler­ken...
 ??  ?? 2008’de Katolikler­in dini lideri Papa Benedict ile buluştu. 2009’da ABD Başkanı Obama’dan Başkanlık Hürriyet Madalyası’nı aldı.
2008’de Katolikler­in dini lideri Papa Benedict ile buluştu. 2009’da ABD Başkanı Obama’dan Başkanlık Hürriyet Madalyası’nı aldı.
 ??  ?? Stephen Hawking
Stephen Hawking
 ??  ?? 1995’te hemşiresi Mason’la evlendi.
1995’te hemşiresi Mason’la evlendi.
 ??  ?? Hawking, ilk evliliğini 1965’te Jane Wilde ile yaptı. Çiftin 3 çocuğu oldu.
Hawking, ilk evliliğini 1965’te Jane Wilde ile yaptı. Çiftin 3 çocuğu oldu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye