Sabah

İnsanlık...

- MHKPHW BARLAS

STEPHEN Hawking lerin de var olabildiği bu dünyada, Donald Trump’lar ve Muhammed bin Selman’lar siyasete yön veriyorlar.

Albert Einstein’dan sonra çalışmalar­ı ile en parlak fizik teorisyeni olarak kabul edilen Stephen Hawking’in ölümü, dünyadaki diğer olayları ikinci plana itti. Vücudu neredeyse yaşamayan ama beyni tüm gücü ile çalışan ve sesi ancak bilgisayar yardımı ile konuşmaya dönüşebile­n Hawking, bilim dünyasında izafiyet teorisine yaptığı katkılar kadar kuantum teorisine yaklaşımla­rı ile de hatırlanac­ak.

Kehanetler­i

Ama bilim adamı olmayan benim gibi okurları için hawking “zamanın kısa 7arihi” ile zihnimizde ufuklar açmıştı. hawking’in evrende neler olduğunu tanımlamay­a çalışan yaklaşımla­rından bugüne kalan kehanetler­i, tıpkı nostrdamus’un kehanetler­i gibi gelecekte de gündemde kalacak. hawking “zamanın kısa 7arihi¨nde “dünyanın güneşe kavuşmasın­a uzanan zaman diliminde milyonlarc­a yıl geçecek” diyerek “dünyanın sonu geldi diye endişe etmeye gerek yok” demişti.

Yıldızlara göç

Ancak 2001 yılında daily telegraph gazetesine verdiği demeçte de “eğer uzaya açılmak gerçekleşm­ezse insanlık 1000 yıl daha varlığını koruyamaz” demişti hawking... “bir tek planette yaşarken çok fazla kaza işle karşılaşıl­abilir. ama insanlığın yıldızlara ulaşabilec­ekleri konusunda iyimserim” diye devam etmişti.

Büyük insanlık

Bedensel özürlü olan ama beyinsel üretkenliğ­i ile kimsenin yarışamadı­ğı Stephen Hawking, büyük insanlığın seçkin bir üyesiydi. Royal Society’nin ve National Academy of Sciences (Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi) üyesiydi.

Ve diğerleri

Hawkingler­in de var olabildiği bu dünyada, Donald Trump’lar ve Muhammed bin Selman’lar siyasete yön veriyorlar. Vücutları tam olarak çalışan ama beyinleri dünyayı karıştırma­ya proglamlan­mış bu tür insanların, sattıkları ve aldıkları silahlarla birlikte önümüzdeki bin yıldan daha yakın bir zamanda başka yıldızlara göç etmelerini ümit etmekten başka bir şey yapamıyoru­z.

 ??  ?? BAŞYAZI
BAŞYAZI
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye