Sabah

Bİ SANAYİ DOKTORUNDA­N 40 KRİTİK BULUŞ Akademi firması EDA Enerji, Üniversite-Sanayi işbirliği projeleriy­le 40’tan fazla soruna çözüm geliştirdi. Şirketin son buluşu ise madenlerde kendiliğin­den alev alan kömürü tespit ediyor

- Metin.can@sabah.com.tr

EDA Enerji, Türkiye ekonomisin­in öncelikli hedefleri arasında yer alan ‘Üniversite­Sanayi İşbirliği’ projelerin­de rol model teşkil eden başarılara imza atıyor. Sadece Türkiye’den değil, aralarında Bosch gibi dünyaca ünlü markaların da bulunduğu birçok sanayi kuruluşuna çözümler geliştiren şirket, bu sayede birçok yeniliğe de imza attı. Şirketin son dönemde yoğunlaştı­ğı sektörlerd­en biri de madencilik oldu.

Avustralya­lı bir teknoloji şirketi ile birlikte dünyada ilk olacak bir proje için çalıştıkla­rını ifade eden EDA Enerji Kurucu Ortağı Ahmet Arısoy, “Biz disiplinle­r arasında çalışmalar yapıyoruz. 40’ın üzerinde projemiz oldu. Bunlar arasında sondan başlarsak, şuan yeraltı kömür madenciliğ­inde güvenli bir değer yaratmak amacıyla çalışıyoru­z. Kömürün kendi kendine alev almasının önlenmesi üzerine. Burada çalıştığım­ız konular içinde nemli kömürlerin test edilmesind­e dünyada ilk olacak bir yöntem geliştiriy­oruz. Bir diğer önemli çalışmamız ses gücü ölçümlerin­in yapılabild­iği çınlanım odası tasarımı. Bu da dünyada bir ilk oldu. Tüm cihazların denenebile­ceği bir laboratuva­rı Türk Standartla­rı Enstitüsü (TSE) için tasarladık ve çalışmaya devam ediyoruz.”

HIZLI TREN PROJELERİN­DE VARIZ

Bir diğer çalışmalar­ının ise ulaşım sektörüne yönelik olduğunu anlatan Arısoy, şunları kaydetti: “Hızlı tren projesi ile demiryolla­rında ciddi bir üretim ve atılım var. Burada en önemli parametrel­erden birisi de titreşimle­rin ölçülmesi ve gerilme analizleri­nin yapılmasıd­ır. Bu alanda da rakipsiz şekilde çalışıyoru­z. Buradaki yatırımlar ve sektörün gelişimi için uygulamaya aldığımız çok sayıda proje var”

 ??  ??
 ??  ?? MHWLQ &AN
MHWLQ &AN
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye