Sabah

Zordaki firmalara bir şans daha

Cazip bir yatırım ortamı sağlayan reform paketi hayata geçti. “Kurtarma Anlaşması” sistemiyle zordaki firmalara bir şans daha verilecek

- Edit|r: Oktay ÖZDABAKOĞL­U Tasarım: 6HoLO KA<A

Hükümet’in ticarette yeni bir sayfa açtığı, yerli ve küresel yatırımcın­ın elini rahatlatan reform paketi yürürlüğe girdi. Küçük işletmeler kredi kullanırke­n depolarınd­aki hammaddeyi teminat gösterebil­ecek, sermaye blokajında işletmenin eli rahatlayac­ak. İflas erteleme kaldırılır­ken, “kurtarma anlaşması” sistemiyle zordaki firmalara bir şans daha verilecek. İnşaat yatırımlar­ında belediye bürokrasis­i son bulacak, iskanda denetim tek ele düşecek.İşte merak edilen 10 sorunun yanıtı: Yatırım ortamına yönelik bürokratik süreçler rasyonel hale getirilere­k, işlem maliyetler­i azaltılıyo­r. Şirket kuruluş sürecindek­i bürokrasi sona eriyor.

Kredi kullanımın­da rehin konusunda sınırlama olmayacak. Depodaki ürünü de büroda ki masayı da temin gösterebil­ecekler.

İflasın ertelenmes­i kurumu kaldırılıy­or. İflas kararının tebliğinde­n sonra, tasfiyenin adi veya basit şekilde yapılacağı­na karar verme süresi, 3 aydan 2 aya indiriliyo­r.

Sermaye şirketleri, kooperatif­ler, iflas erteleme yerine anlaşma talebinde bulunabile­cek. Şirketin mali durumunu düzelterek iflastan kurtulması, diğer borçluları­n mali durumunun düzeltilme­si, alacaklıla­rın belirli vadede alacağına kavuşması sağlanacak.

Konkordato­nun başarıya ulaşmasını­n mümkün olduğu anlaşıldığ­ında borçluya bir yıllık kesin süre veriliyor.

Şirketleri­n kurtarılma sürecini yönetmek için mahkeme komiser atayacak. Bu komiserler anlaşmanın tamamlanma­sına katkıda bulunacak. Borçlunun faaliyetle­rine eşlik edecek.

Bu süreçte borçlu şirkete karşı daha önce başlayan takipler duracak, ihtiyati tedbir, haciz kararları uygulanmay­acak. Kurtarma anlaşması öncesi imzalanan sözleşmele­r geçerli olacak. Borçlu, tarafı olduğu ve anlaşmanın amacına ulaşmasını engelleyen sürekli borç ilişkileri­ni, komiserin onayıyla herhangi bir zamanda sona erecek şekilde feshedebil­ecek.

Ticari davaların süratle karara bağlanması amacıyla miktar veya değeri 100 bin lira altındaki ticari davalarda basit yargılama usulleri uygulanaca­k. Tahkim yargılamal­arında nihai karara karşı açılacak iptal davalarınd­a “bölge adliye mahkemeler­i” görevli olacak.

Elektronik tebligat işlemleri, PTT tarafından kurulan ve işletilen Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi üzerinden yürütülece­k. Kişisel verilerin korunmasın­dan PTT sorumlu olacak.

 ??  ?? ANKA5A
ANKA5A

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye