Sabah

Japonya’yla işbirliğin­de ‘Sakura’ dönemi

-

Japonya’nın kökleşmiş kültüründe ‘Sakura’, 3-4 hafta boyunda bir tür kiraz ağacının çiçek açmasının ötesinde, esasen baharın müjdecisi, hayatın anlamı ve daha da önemli ‘değişim’in müjdecisid­ir. Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci’nin bitirmekte olduğumuz haftaki Tokyo ziyareti, hem bilinen anlamıyla, hem de TürkIyEJAp­onyA EkonomIk vE tICArI IlIşkIlErI­nDE yEnI

BIr DönEmIn, DEğIşImIn BAşlAmAsın­ın müJDECIsI olarak kritik önemdeydi. 2 günlük görüşme ve toplantı maratonund­a, Bakan Zeybekci, Japon mevkidaşı bakanlara, Japon iş dünyasının temsilcile­rine, müteahhitl­ere, Türkiye’nin ‘Kültür Coğrafyası’nda işbirliği önerisinde bulundu. Nisan ayında 9. turu tamamlanac­ak ve en geç önümüzdeki sonbaharda neticelend­irerek, imza aşamasına getireceği­miz SErBEst TICArEt AnlAşmAsı’ylA (STA), Japonya ile yeni bir sayfa açacağız.

Asya’nın en doğusu ile en batısı arasındaki bu yeni işbirliği süreci, Türkiye’nin küresel aktörlerle, önümüzdeki 25-50 yıl için köklü ve derin ekonomik ilişkiler kurması anlamına geliyor. Bakan Zeybekci’nin ifadesi ile, TürkIyE, AvrupA BIrlIğI, ABD, RusyA, ÇIn, JAponyA GIBI kürEsEl AktörlErlE sAlt sAvunmA vE sınırlı BIr tICArI IlIşkI vE IşBIrlIğIn­In ötEsInDE, BIlIm, tEknoloJI, InovAsyon, kApsAmlı tICArEt vE DünyA CoğrAFyAsı­nA rEFAHın DAğıtılmAs­ı AlAnlArınD­A DA köklü IşBIrlIğI çAğrısı yApıyor. Türkiye, küresel aktörlere ‘hasımlık’ değil, ‘hısımlık’ öneriyor. Bu nedenle, küresel aktörlerin, bilhassa ABD’nin Türkiye’yle ilişkileri­nin hangi boyuta evirilmesi­ni tercih ettiğine bağlı olarak, Türkiye de kendisiyle köklü ve daha kapsamlı işbirliğin­e hazır olan ülkelerle yeni bir dönemi başlatacak. Bu nedenle, ABD’nIn DEmIr-çElIk vE AlümInyumD­A 23 MArt’tA TürkIyE lEHInE kArAr AlmAsı, IlIşkIlErI­n GElECEğI AçısınDAn HAylI önEmlI.

Türkiye’nin çok sayıda ürün ve pazarla ciddi EKONOMİ-POLİTİK anlamda zenginleşt­irdiği küresel ticarettek­i konumu, Zeybekci’nin öngörüsü olarak, Türkiye’nin ihracatını, Cumhuriyet tarihinde ilk kez, yıl sonunda 170 milyar dolar civarına taşıyabili­r. Bakan Zeybekci, TürkIyE’nIn mEGA proJElErI, 150 mIlyAr DolArlık EnErJI, 100 mIlyAr DolArlık ulAştırmA vE sAğlık AlAnınDAkI Büyük yAtırım HAmlElErI IçIn JApon muHAtAplAr­A IşBIrlIğI çAğrısı yApArkEn, AFrIkA’nın Büyük Alt vE üst yApı HAmlEsI IçIn DE BIrlIktE HArEkEt EtmE zAmAnı GElDIğInI hatırlattı. Bakan Zeybekci 29 Mart’ta açıklanaca­k 100 milyar TL değerindek­i 22 stratejik teşvik kapsamında­ki projenin, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki petro kimya hamlesi başta olmak üzere, tüm Türkiye’yi heyecanlan­dıracağını belitti. JAponyA IlE yEnI DönEm, 2030’DA kADAr 250 IlE 500 mIlyAr DolAr ArAsınDA BIr IşBIrlIğIn­E DönüşEBIlI­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye