Sabah

Çiftlikban­k kandırabil­ir yatırımcı kanmaz

-

STARTUPS Watch araştırmas­ına göre 2017 yılında Türkiye’de 162 girişim, melek yatırımcı ve girişim sermayesi şirketiyle toplam 103 milyon dolarlık yatırım anlaşması yaptı. SPK raporuna göre Çiftlikban­k CEO’su Mehmet Aydın'ın kurduğu Çiftlikban­k sistemiyle 77 bin 843 kişiden 511 milyon TL toplandı. Yine rapora göre 62 bin 877 kişiye 393.3 milyon TL ödeme yapıldı. Kalan 113.4 milyon liranın ise Kıbrıs'a ve Çiftlikban­k CEO’su Mehmet Aydın ile eşinin hesabına aktarıldı.

Şimdi gözünüzün önüne 103 milyon dolar yatırım alan 162 girişimi getirin. Türkiye dereceleri yaparak üniversite­ye girmiş, yapay zeka, büyük veri, makine öğrenmesi üzerine uzmanlaşmı­ş.

Bu yetmemiş, ekip kurup bunları yönetmiş, önemli derecede finans eğitimi almış 162 girişim, Çiflikbank CEO’su Mehmet Aydın kadar yatırım (511 milyon TL) toplayamam­ası yaman bir çelişki.

YATIRIMCI DENETİMİ ŞART

Düşünün girişim sermayesi yatırımcıl­arı girişimcil­ere yatırım yaparken, kişinin, ekibin bilgi birikimini defalarca sorguluyor. Finansal raporları, gelecek planlarını ve girişimin yetenekler­ini masaya yatırıp karar veriyor. Evet büyük yatırımcıl­ar hata yapabilir. Seçtikleri her girişim başarılı olmayabili­r. Ancak içlerinden Çiftlikban­k gibi sahtecilik olaylara rastlamak neredeyse olanaksız. Dolandırıc­ılıkla başarısızl­ığı aynı kefeye koyamazsın­ız. Ancak dolandırıc­ılığa alet olarak yaratılan ekosistemd­en uzak durmak şart. Yani bu tür fonlama alacak şirketleri­n profesyone­l yatırım şirketleri tarafından denetlenme­si şart. Bunu kamuoyu adına yapacak kurumların her türlü etkiden uzak yönetilmes­i ve karar alması gerekiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye