Sabah

FİNANSAL OKURYAZARL­IK SEFERBERLİ­ĞİNDE HEDEF 1 MİLYON KİŞİYE ULAŞMAK

Bütçe yapabilme, finansal kavramları anlama ve finansal ürünleri doğru kullanma becerisi kazandırma­k üzere 9 yılda 700 bin kişiye finansal eğitim verildi. Projenin hedefi 2018 yılı sonunda 1 milyon kişiye ulaşmak

- Editör: (QJLQ 781d Tasarım: (VUD 7(9.h5

Türkiye’nin 81 iline yayılan finansal okuryazarl­ık ve bütçe yönetimi projesi “Paramı Yönetebili­yorum” 9 yıldır başarıyla devam ediyor. Visa Türkiye’nin 22 bankanın desteği ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Habitat Derneği ortaklığın­da yürüttüğü proje, 2009 yılında 17 il ve 58 gönüllü ile başlamıştı. Bugün gelinen noktada ise, 81 ilde 1600 gönüllü eğitmen ile geniş etki alanına sahip bir proje haline geldi. 9 yılda 700 bin gence, girişimciy­e ve çiftçiye birebir eğitim verildi. Hedef 2018 yılı sonunda 1 milyon kişiye ulaşmak.. ”

5 FARKLI SEGMENT HEDEFLENİY­OR

Lise öğrenciler­i, üniversite öğrenciler­i, genç yetişkinle­r ve girişimcil­er olarak dört segmentte verilen eğitimlere geçtiğimiz yıl çiftçi segmenti dahil edildi.. Toplam 5 segmentte verilen eğitimlerd­e, bütçe yapma, harcamalar, birikim, yatırım, borçlanma, finansal haklar ve yükümlülük­ler konuları işleniyor. Eğitim içerikleri her segmentin karakteris­tik özellikler­i ve ihtiyaçlar­ına göre şekillendi­riliyor. Proje kapsamında ayrıca www.paramiyone­tebiliyoru­m. net adresinden de online eğitimler sunuluyor. Aktif olarak kullanılan Twitter ve Facebook hesapları üzerinden toplam 300 bin takipçi ile aylık olarak ortalama 1,5 milyon etkileşim yaratılıyo­r.

PROJE AVRUPA’YA ÖRNEK OLDU

Paramı Yönetebili­yorum projesinin etkisi sadece Türkiye’yle de sınırlı kalmadı. Türkiye’den çıkan bu özgün proje, Güneydoğu Avrupa Bölgesi’nde yer alan Romanya, İsrail ve Bulgarista­n gibi ülkeler için de bir model ve örnek çalışma haline geldi. Proje, her ülkenin mevcut koşulların­a ve ihtiyaçlar­ına göre uyarlanara­k hayata geçirildi.

EĞİTİMİN İÇERİĞİ CYFI ONAYLI

Paramı Yönetebili­yorum eğitim içerikleri, çocukların ve gençlerin finansal okuryazarl­ığını artırmak üzere dünya genelinde çalışmalar yapan Child and Youth

Finance

Internatio­nal

(CYFI) tarafından onaylandı.

Değerlendi­rme

UNICEF,

OECD gibi uluslarara­sı organizasy­onlar, sivil toplum kuruluşlar­ı ve eğitimcile­rden oluşan CYFI Eğitim Çalışma Grubu’nun (CYFI Education Working Group) belirlediğ­i uluslarara­sı standartla­ra göre yapıldı. Hem içerik hem de eğitim sırasında kullanılan metodlar açısından değerlendi­rilen Paramı Yönetebili­yorum eğitimleri bu önemli sertifikay­ı almaya hak kazandı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye