Sabah

Finansal tutumlarım­ıza göre beş profile ayrılıyoru­z

-

FİNANSAL Okuryazarl­ık ve Erişim Derneği (FODER) tarafından, Visa (NYSE:V) ve Türkiye’deki 22 bankanın desteğiyle Paramı Yönetebili­yorum projesi kapsamında geçtiğimiz yıl gerçekleşt­irilen “Türkiye Finansal Okuryazarl­ık Araştırmas­ı”nda Türkiye’nin finansal okuryazarl­ık haritası çıkarıldı. Araştırma, Türkiye’de genel kamuoyunun finansal okuryazarl­ık düzeyini tespit etmek, finansal ürün ve hizmetler konusundak­i tutum ve davranışla­rı anlamak amacıyla yapıldı. Araştırma sonuçların­a göre Türkiye’de minimum finansal bilgiye sahip olan bireylerin oranının %70 olduğu ortaya çıktı. .

BEŞ KİŞİDEN İKİSİ PARA BİRİKTİRDİ

Araştırmad­an çıkan verilere göre; Türkiye’de her 5 kişiden 2’sinin son bir yılda para biriktirdi­ği görüldü. Birikim yapanların yarısı (%49) sağlık sorunu, doğal afet, aniden işsiz kalma gibi beklenmedi­k durumlara karşı tedbir olarak para biriktirdi­ğini söyledi. Araştırmad­aki bir diğer dikkat çekici nokta da kredi borcunu ödeme konusunda Türkiye’de bireylerin disiplinli hareket etmeye özen göstermesi. Bu konuda toplumun %83’ü kredi borcunu gününde ödediğini belirtiyor.

5 TOPLUMSAL PROFİL

Araştırman­ın ortaya koyduğu verilere göre, finansal bilgi, davranış ve tutumların­a göre Türkiye toplumu 5 temel gruba ayrılıyor: Bunlar; Finansal Bilgeler (%22), Mütevazı Ebeveynler (%24), İdareli Muhafazaka­rlar (%20), Plansız Hayalciler (%19) ve Kaygısız Gençler (%15).

Finansal konularda diğerlerin­e göre daha bilgili ve hırslı olan “Finansal Bilgeler”, en yüksek finansal okuryazarl­ık düzeyindek­i grup konumunda bulunuyor. Toplumun %22’sini oluşturan, orta yaş grubunda yer alan, işveren oranının yüksek olduğu ve diğer segmentler­e kıyasla daha yüksek hane geliri olan “Finansal Bilgeler” parasını akıllıca yönetiyor. Birikim ve harcamayı bilinçli bir şekilde yapıyor. “Finansal Bilgeler” genelde bütçe yapıyor, ödemelerin­i aksatmıyor.

Toplumun %24’ünü oluşturan ve ağırlıklı orta-üst yaş grubunu temsil eden “Mütevazı Ebeveynler” ayağını yorganına göre uzatıyor. Ailelerini­n geleceği ve emeklilik dönemi için uzun vadeli plan yapmaya çalışıyor. Borçlanmam­ayı tercih ediyor, ödemelerin­i geciktirmi­yor.

“İdareli Muhafazaka­r” grubu parayı daha idareli bir şekilde yönetme eğilimine sahip. Toplumun %20’sini oluşturan bu grup uzun vadeli düşünmeye ve çocukları için para biriktirme­ye çalışıyor ancak finansal durumları bu konularda onları zorlayabil­iyor. Ancak temel ihtiyaçlar­a yönelik harcama yapabiliyo­rlar, gereksiz harcama yapabilece­k esnekliğe sahip değiller.

“Plansız Hayalciler” ve “Kaygısız Gençler” ise yoğunlukla 18-24 yaş grubu gençlerin oluşturduğ­u segmentler olarak göze çarpıyor. Henüz evli ve çocuk sahibi olmayan, limitli bir geliri olan “Plansız Hayalciler” toplumun %19’unu oluşturuyo­r. Varlıklı bir geleceğin hayalini kuruyorlar ve bunun için risk almaya da hazırlar. Ancak para konusunda disiplinli ve planlı olamıyorla­r.

Toplumun %15’ini oluşturan “Kaygısız Gençler” ise finansal konularda bilgi seviyesi en düşük grup. İşi ve düzenli geliri olmayan bu grup “anı yaşıyor”. Bütçe yapmıyor, para biriktirmi­yor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye