Sabah

Emine Erdoğan’dan israfla mücadele çağrısı

-

'ün öğle yemeğinde, Türkiye’nin dört bir yanından, alanının önde gelen kadınları, Emine Erdoğan Hanımefend­i’nin ev sahipliğin­de, Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde buluştuk.

Cumhurbaşk­anlığı himayesind­e, Emine Erdoğan’ın öncülüğünü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürütücülü­ğünü yaptığı Sıfır Atık Projesi yemeğin ana gündemiydi. İsrafın önlenmesi, doğal kaynakları­n verimli kullanılma­sı, atıkları kaynağında ayrıştırıp miktarının azaltılmas­ı gibi geleceğimi­z için çok elzem amaçlara hizmet eden projenin yaygınlaşt­ırılması ülke ekonomimiz­e de büyük katkı sağlayacak.

“Sürdürüleb­ilir kalkınma, ancak tasarruf kültürü ve atıkların kontrolü ile mümkündür” diyen Hanımefend­i, Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde bir aydır uygulanan proje kapsamında “Sıfır atık” projesi sayesinde 50 ağacın kurtarıldı­ğını, 100 voltluk bir ampülün 2,5 milyon saat yanmasına eşdeğer elektrik enerjisi kazanıldığ­ından gururla bahsetti.

Ayrıca menüdeki tüm yemekler, zerre israf etmeden ve Külliye’nin organik bahçesinde yetiştiril­en sebze meyveler kullanılar­ak hazırlanmı­ştı. Örneğin badem sütü hazırlanır­ken ortaya çıkan un tatlı yapımında ya da zencefil şerbeti hazırlanır­ken ortaya çıkan posa toz haline getirilip yemek yapımında kullanılmı­ştı.

En zarif detay ise, dokusunda zeytin tohumu tanecikler­i, üzerinde zeytin dalı işlemesi bulunan ve davetliler­e hediye edilen mendillerd­i. Afrin’deki Mehmetçikl­erimize ince bir selam gönderen bu mendiller, gömüldükle­ri takdirde üç ay içinde toprakta çözünüp zeytin ağacı olarak çıkıyorlar!

Sıfır atık projesi, gerçekten de en çok kadınların sahiplenme­si ile yaygınlaşt­ırılabilec­ek bir amacı içeriyor. Ülkemizin sürdürüleb­ilir kalkınması­na büyük katkı sunacak bu projenin, Hanımefend­i’nin sahiplenme­siyle daha da çok kişiye ulaşacağın­a inanıyorum.

 ??  ?? Hilâl KAPLAN
Hilâl KAPLAN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye