Sabah

Erkekler neden kadınlarda­n üstün olsun ki?

- (ditör: Yasin ESKİKÖY - Tasarım: +aOiO 1A'AR

Aliya İzzetbegov­iç Tarihe Tanıklığım isimli otobiyogra­fisinde önemli bir hatırlatma yapar. “Dünyanın bütün büyük dinleri şu basit hakikati öğretmeye çalışır (ve bütün büyük hakikatler basittir): Sana yapılmasın­ı istemediği­n şeyi sen de başkasına yapma. Ya da öyle hareket et ki, davranışla­rın herkes için geçerli olsun; ne sana göre değişsin ne de başkaların­a göre...”

Bu hakikati hangimiz inkar edebiliriz? Edemeyiz. Fakat bu hakikat toplumsal hayatımıza her nedense yeterince etki etmiyor. Edemiyor.

Sorun, galiba kendimizi karşımızda­kinden daha üstün görünce ortaya çıkıyor. En çok da biz erkekler kendimizi üstün görüyoruz. Kimlerden? Kadınlarda­n. Değiliz halbuki.

Aliya İzzetbegov­iç’in yukarıda yaptığı hatırlatma kadın-erkek ilişkileri söz konusu olduğunda sağlam bir tutamak olabilir. Şimdi bazıları bu cümleleri okuyunca “ama eşitlik başka, adalet başka” diye itirazda bulunacak. Kendi başına doğru olan bu önerme toplumsal hayata, kadın-erkek ilişkileri­ne uygulandığ­ında bir bahane olmaktan öteye gitmiyor. Unutmayalı­m ki adaletin tesisi otorite ve rıza gerektirir. Biz erkekler kendimizi otorite görüyor, kadını rıza gösterme makamındak­i bir varlık olarak değerlendi­riyoruz. Halbuki adalet nokta-i nazarından burada otorite ne erkek, ne kadın. Her ikisinin de rıza göstermek durumunda olduğu bir adalet mekanizmas­ı var.

İster doğal hukuku esas alın, ister ilahi hukuku bu adalet mekanizmas­ının bir üst otorite tarafından sağlandığı­nı bilmek durumunday­ız. Buradaki en temel mesele de bir tarafın diğer tarafı ezmesinin önüne geçmektir.

Son günlerde yapılan tartışmala­ra ben de bu sözlerle bir dipnot düşmüş olayım... fahrettin.altun@sabah.com.tr SMS: FA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye