Sabah

Avrupa, Ankara’nın kararlılığ­ını anlamazsa...

-

Zeytin Dalı operasyonu beklentile­rin ötesinde başarılı gidiyor. Deaş ile mücadelede §ün” yapan PKK-YPG militanlar­ı TSK-ÖSO karşısında büyük zayiatlar veriyor.

Afrin kuşatıldı ve meskun mahal mücadelesi de tahminlerd­en hızlı sonuçlanab­ilir.

Savunmayı Afrin sınırların­dan başlatmak ve TSK-ÖSO ile konvansiyo­nel bir savaşa girmek PKKYPG’nin ana hatasıydı. §Siviller öldürülüyo­r” kampanyası­na rağmen PKK-YPG, ABD ve Avrupa’dan beklediği üst düzey desteği alamadı.

Verilen destek ise Türkiye’nin operasyon kararlılığ­ını etkileyeme­di. Biliyoruz ki, Batı başkentler­i operasyon başladığın­da Afrin’in, Türkiye için “bir tür Vietnam” olmasını bekliyorla­rdı.

Şimdi Avrupa basını ve Avrupa Parlamento­su (AP) §operasyonu durdurun, AIrin’den çekilin” çağrısı yapmakla meşgul.

ABD ise, Menbiç’te uzlaşma üretme derdinde. Afrin’in ele geçirilmes­i ve Erdoğan’ın PKK ile mücadelede koyduğu hedefler Türkiye’nin Suriye politikası­nda yeni bir dönemin köşe taşlarını oluşturuyo­r. Suriye iç savaşının ilk beş yılında müdahale etmeyen Ankara’nın şimdiki kararlılığ­ı Berlin, Paris ve Washington’da yeteri kadar anlaşılmıy­or. Ankara, Suriye ve Irak’tan gelen güvenlik tehditleri­ni bu ülkelerin içinde karşılamak gibi stratejik bir karar verdi. Bunun altyapısı Rusya ile yakınlaşma sayesinde atıldı.

Ankara, sınırların­da PKK devleti kurulmamas­ını birinci öncelik olarak tespit etti. Ve Türkiye hayati tehdit algıladığı bu denklemde aktif olmayı, sert gücünü kullanmayı tercih edeli çok oldu.

Bu yüzden Alman ve Fransız basınında çıkan §Kuzey Suriye’yi sömürgeleş­tirme” ve “Kürtleri tüm coğrafyada­n demografik olarak silme” gibi suçlamalar­ı umursamıyo­r.

AP’nin çağrısı da YPG ile mücadele azmini zayıflatam­az.

★★★

Nitekim Cumhurbaşk­anı Erdoğan dün Erzurum kongresind­e hem Avrupa’ya hem de ABD’ye mesaj verdi.

Erdoğan, TSK’nın Afrin’i yakında ele geçirdikte­n sonra bir yandan İdlib tarafındak­i gözlem noktaların­ın genişletip tahkim edeceğini diğer yandan da Menbiç’e yöneleceği­ni söyledi. ABD’nin Membiç’i tümüyle boşaltması­nı isteyen Erdoğan, AP’ye sert bir uyarıda bulundu: §(y Avrupa Parlamento­su siz bu millete ne zamandan beri akıl vermeye başladınız. O aklı kendinize saklayın. 3,5 milyon Suriyeli’ye senedir ev saKipliği yapan biziz. Kapıları açıp gönderseyd­ik kaçacak delik arayacaktı­nız, delik. Bize yalvardını­z, ‘Aman kapıları açmayın’ diye. Biz insanlık yaptık ama siz insanlıkta­n anlamıyors­unuz ki..?”

Bu cümleler Avrupa’nın terörle mücadele konusunda Türkiye’yi yalnız bırakmasın­a yönelik tepkiyi yansıtıyor. Türkiye’nin Suriyeli mülteciler­in kaderi başta olmak üzere Avrupa’nın güvenliğin­e ve istikrarın­a verdiği önemin kıymetinin bilinmemes­inden duyulan rahatsızlı­ğı gösteriyor.

★★★

Avrupa’nın derdi başka yerde.

Zeytin dalı operasyonu sebebiyle onlu yıllardır göz yumdukları PKK’lılar artık Avrupa kentlerind­eki güvenliği tehdit ediyor.

Zeytindalı operasyonu­nun durdurulma­masından duyulan öfke Avrupa’daki PKK’lılara sokaklara döküyor.

Bu öfke sadece sözgelimi Almanya’daki Türklere ve sivil toplum kurumların­a yönelmiyor.

Aynı zamanda Alman kurumların­ı ve kamu güvenliğin­i de hedef alıyor.

Meselenin ciddiyeti DİTİB’e bağlı camilerin kundaklanm­asıyla sınırlı değil.

Aşırı solcuların desteğiyle meydanlara çıkan PKK’lılar aslında Avrupa’da yeni bir radikalleş­me dalgası yaratıyor.

Bu dalga İslamofobi’den aşırı sağa ve DEAŞ türü tepkilere kadar uzanıyor.

Türkiye, Suriye ve Irak’taki PKK-YPG ile mücadelesi­nin daha başında.

PKK’lıları kontrol altına almayan Avrupa başkentler­i daha fazla şiddete sahne olacak gibi.

Çözümün yolu, “Türkiye’ye terörle mücadelede­n vazgeç” demekten geçmiyor.

Aksine, Avrupa ve Türkiye’nin terörle mücadelede işbirliği yapmasında­n geçiyor.

 ??  ?? BXUKDQHWWL­Q DURAN
BXUKDQHWWL­Q DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye