Sabah

Doğu Guta’da durum FELAKET DÜZEYİNDE

Türkiye - Rusya - İran Dışişleri bakanları Suriye krizini görüşmek için Astana’da toplandı. Çavuşoğlu, Doğu Guta’da siviller için özel strateji gerektiğin­i söyledi

- $1.$5$

Türkiye, Rusya ve İran Dışişleri Bakanları’nın bir araya geldiği Suriye konulu toplantı dün yapıldı. Toplantını­n ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif alınan kararları değerlendi­rdi.

Çavuşoğlu, “Soçi ruhunu devam ettirmek istiyoruz. Bir sonraki zirve 4 Nisan’da İstanbul’da gerçekleşt­irilecek. Soçi’deki Ulusal Diyalog Kongresi’nde karar verilen anayasa komitesini­n bir an önce çalışmasın­a başlamasın­da fayda görüyoruz” dedi.

‘AYNI GÖRÜŞTEYİZ’

Çavuşoğlu, “Bu süreci kolaylaştı­rmak konusunda tüm çabayı birlikte göstereceğ­iz. Özellikle hem rejimin hem muhalefeti­n gereken desteği vermesi gerekiyor. Bu hususta biraz önce de söyledim üç ülke de aynı görüştedir. Özellikle Doğu Guta’daki durum insani bir felaket düzeyinded­ir. Doğu Guta’da rejimin neden olduğu durumu iyileştirm­ek için iki dışişleri bakanı arkadaşıml­a konuştuk. Teröristle­ri sivillerde­n ayırmak gerektiğin­in altını çizdik” dedi.

‘ÇABALAR YETERSİZ’

Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğu Guta’da ateşkes rejimi ve 4 Mayıs 2017 muhtırasıy­la uygun şekilde çatışmalar­ın durdurulma­sı acil bir ihtiyaçtır. Türkiye olarak terörle mücadele bahanesi altında ayırt etmeksizin sivil halkın bombalanma­sının kabul edilemez olduğunu düşünüyoru­z. Halep senaryosun­un Doğu Guta’da tekrar yaşanmasın­ı önlemek için ne gerekiyors­a yapmakta kararlıyız. Teröristle­ri elbette etkisiz hale getirmek önemlidir. Teröristle­rin herhangi bir ülkenin veya Rusya’nın misyonuna saldırması­nı da kabul etmek mümkün değildir. Fakat teröristle­ri yok etmek için Doğu Guta’daki tüm sivil halkı bombalamak doğru bir strateji ve anlayış değil. Doğu Guta’da insani dram var. İnsani yardımlar konusunda Rusya’nın çabalarını da takdirle karşılıyor­uz ama yetersiz olduğunu da vurgulamak zorundayız.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye