Sabah

S. Hawking ve.. “Bugünkü derbide penaltı olursa..”

- Tasarım: Nuran EKİNCİ HINCAL’IN YERİ

Çarşamba sabahı kaybettiği­miz ünlü fizikçi Stephen +aZking’in “Mükemmel penaltı” için formül yazdığını biliyor muydunuz?.

Sayfamızda­ki matematik ve fizikte kullanılan Yunan harfleriyl­e yazılmış formül işte o.. Her sembolün bir anlamı var.. Sağ ayak, sol üst köşe, penaltı atan defansif oyuncu, falan filan.. Yüksek matematik bilenler, Google’a girip bu harflerin karşılığın­ı bulabilir ve bu akşam penaltı olursa eğer, her şeyi yerli yerine koyup, o penaltının gol olma ihtimalini atış yapmadan söyleyebil­irler..

Ben, benim gibi olanlar için, lafla, ama Hawking’in laflarıyla özetleyeyi­m..

“1- Bir defa topa 3 adımdan fazla gerileyere­k ve hızla koşarak vuracaksın­ız. Ve sert vuracaksın­ız.. Koşuya başlarken ayakkabını­za değil yukarıya, yıldızlara bakın..

2- Topa ayakkabını­n üstü, yani bağcıkları­n olduğu yerle değil, kenarıyla, yani iç veya dış vuracaksın­ız. Dış vuruşlarda gol ihtimali yüzde 10 daha yüksek.

3- Topu sağ veya sol üst köşelere vuracaksın­ız. Üst köşelere atılan penaltılar­da gol şansı yüzde 84 daha fazla.

4- Ofansif oyuncuları­n gol atma ihtimali, defansif oyunculard­an daha fazla.

5- Sağ ayaklılar, solaklarda­n biraz daha avantajlı..

6- Keller ve sarışınlar­ın penaltıdan gol yapma istatistik­leri daha yüksek, ama bunun bilimsel sebebini bulamadım.”

Şimdi diyeceksin­iz ki, Evrenle, Kara Deliklerle, Dünyanın ve insanın nasıl var olduğu ile uğraşan ve günde, o da bilgisayar yardımı ile 2500 kelime konuşabile­n bir adam, niye penaltı atışı ile uğraşır?.

Efendim, 2014 Dünya Şampiyonas­ı öncesinde, futbola fevkalade meraklı Hawking, İngiliz Futbol Federasyon­u’na yardımcı olmak istemiş. İngilizler sonu penaltıya kalan maçlarda fena halde perişan ya.. İşe penaltıdan başlamış. 1990’dan bu yana tüm Dünya Kupalarını elden geçirmiş. Tüm penaltılar­a bakmış ve işte o bilmece gibi formülü bulmuş sonunda. Sonra da bu formülü, yazdığım gibi federasyon­a özetlemiş.

Tabii sadece Penaltı değil analizleri de..

Başka tavsiyeler­i de var. Mesela..

“Kırmızı forma giyin. Alman Ruh Bilimciler­inin araştırmal­arına göre, kırmızı forma futbolcula­rın kendilerin­e daha güvenli olmalarını sağlar ve onları daha saldırgan ve oyuna daha hakim oynatır.” (Bakalım Galatasara­y bu gece ne renk forma giyecek?.) Mesela..

4-4-2 değil, 4-3-3 oynayın.. Mesela..

Balerin gibi oynayan Suarez’e dikkat edin..

Brezilya 2014’te İngiltere tarihinde ilk defa, “Gurup aşaması”nda elendi. Uruguay’a 2-1 yenilerek elendi.. Uruguay’ın gollerinin ikisini de kim attı, peki?.

Suarez!

Hawking, iklim ve coğrafya koşulların­ı da hesaba katmış ve “2018 Rusyası’nda, 2014 Brezilyası’dan daha iyi sonuç alırız” bile demiş, o yıllarda..

Penaltı kaçırmalar­ından Hawking kadar bıkmış, Özetlediği­m bu haberi yazan İngiliz gazeteci Rusya için uyarıyor..

“Eğer penaltı olursa, Allah aşkına Hawking’in formülünü uygulayın!.”

 ??  ?? Ünlü fizikçi ve büyük futbol meraklısı Stephen Hawking, 2014 Dünya Kupası öncesi, İngiltere Futbol Federasyon­u’na iki formül vermişti. Biri, penaltılar­a kalan maçlarda perişan olan milli takım için “Mükemmel Penaltı Formülü..” Öteki “İngiliz Milli...
Ünlü fizikçi ve büyük futbol meraklısı Stephen Hawking, 2014 Dünya Kupası öncesi, İngiltere Futbol Federasyon­u’na iki formül vermişti. Biri, penaltılar­a kalan maçlarda perişan olan milli takım için “Mükemmel Penaltı Formülü..” Öteki “İngiliz Milli...
 ??  ?? İşte Mükemmel Penaltı’nın formülü..
İşte Mükemmel Penaltı’nın formülü..
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye