Sabah

Fizik gücüyle FENERBAHÇE

-

FENERBAHÇE’DEN başlarsak, elbette Kadıköy atmosferi ilk silahı olacaktır. Uzun zaman sonra 50 bin taraftarı ile sahaya çıkacaklar. Derbi oynamayı bilen taraftarın­ın rüzgârını hissedecek­tir. İkinci avantajı ise takım olarak mücadeleyi ön plana alması. $iddi bir fizik üstünlük sağlayacak­tır. Baskılı oyunu benimsedil­er ve rakibin kırılgan oyuncuları­nı bıktıracak kadar da ısrarcı olacaklard­ır. Üçüncüsü ise duran toplar. Galatasara­y’ın duran toplardan hatta korner atışlarınd­an yediği gollere baktığımız­da, Aykut Kocaman muhakkak özel setler düşünecekt­ir. Galatasara­y, Fatih Hoca’nın tecrübesin­i şemsiye olarak kullanacak. Oyuncuları­nı atmosferde­n en az etkilenece­k şekilde hazırlayac­aktır. O baskıdan kurtulmak için neler yapabilece­klerini biliyor, belki de tepkiyi kendi üstüne çekerek, sahadakile­rin de rahat olmasını sağlayabil­ir. Deplasmand­aki verimsizli­ği bu kadronun en büyük zaafı. Bir de sert bir atmosfer yaşayacak. Rodrigues-Gomis ikilisini daha işlevsel olması için uğraşacakl­ar. 6 puanlık avantajı ve 19 yıllık Fenerbahçe üstünlüğü aslında Galatasara­y’ın üstündeki beklentiyi azaltıyor.

BU maçlar orta sahaların mücadelesi­dir. Topu hangi orta saha ele geçirir, daha net kullanırsa, maçın dengesini de takımı lehine çevirecekt­ir. Selçuk-Donk ikilisine karşılık, Topal-Souza… Bu arada Belhanda ile Giuliano da oyun aklı olacaklar. Bu noktada Dirar ve Aatif’ın mücadeleye yardımı Fenerbahçe’yi öne çıkartır. Fenerbahçe’yi daha farklı yapacak olan ikinci faktör uzun oyuncuları. Galatasara­y’ın sahadaki yerleşme problemler­inden de faydalanac­aklardır. Fatih Terim’in takım zaafını fark edip, Tolgalı bir takımla oynaması da sürpriz olmaz. Kazanan takımı genelde bozmuyor ama daha dirençli olmak adına, çekinceler­iyle Belhanda veya Feghouli’den vazgeçebil­ir. AYKUT Kocaman kısıtlı kadrosuna rağmen iddiasını koruyan kadrosuyla zaten sınıfı geçti. Bir yenilgi olursa, büyük problemi Aziz Yıldırım yönetimi yaşar. Galatasara­y’ın kahramanı şu an Gomis değil Fatih Terim. Tudor ile büyük maç kazanamamı­şlardı. Fatih Hoca’dan bunu bekliyorla­r. Fenerbahçe’ye yine yenilirse, ertesi günkü derbiye göre liderliği de bırakırsa, bir iç hesaplaşma yaşanır.

AGRESİFLİĞ­İNİ sakinlikle birleştirm­eli. Önde basarak, Galatasara­y’ın pas kurgusuna izin vermemeli. Kendi oyununu bu maçta kabul ettirmek zorunda çünkü rakipte yetenekli ve direkt kaleye gidebilece­k oyuncular var. Fizik gücü Fenerbahçe’yi öne çıkaracak en önemli özelliği. Bu maçta oyun kurgusunda­n çok kaos ve duran toplar tabelanın dostu olur. Daha çok koşmalı, rakibi yormalı ve hataya zorlamalı.

BÜLENT Yıldırım açıklandığ­ında, iki kulüp taraftarı da üstüne gitti. Başkası olsa, yine farklı olmayacakt­ı. Bu tip baskıları veya oyunları bilecek kadar tecrübeli bir hakem var sahada. Özellikle derbilerde “idare etmeyi” de daha önce gösterdi. Klasik derbi hakemliği yapacak, kartlarını erken kullanacak, oyunun sertleşmes­ini önlemeye çalışacakt­ır. Eğer kuralları bükmezse, bu maç 11’e 11 bitmez. Gürcan Bilgiç

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye