Sabah

Enerji Bakanı, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin bulunmadığ­ı bir projenin fizibıl olmayacağı­nı belirterek, küresel şirketleri uyardı: Hangi pazara, hangi altyapı ve boru hattıyla ulaşacaksı­nız?

-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin içinde olmadığı bir projenin fizibıl olamayacağ­ını belirterek, “Türkiye hem kendi karasuları hem de Kıbrıs’ın etrafındak­i tüm Kıbrıs’ı ilgilendir­en bu süreçle alakalı uluslarara­sı hukuktan kaynaklana­n pozisyonun­u sonuna kadar koruyacakt­ır” dedi.

AK Parti Şişli İlçe Kongresi’nde konuşan Albayrak, geçtiğimiz hafta Güney Kıbrıs’a ziyaret gerçekleşt­iren Amerika’dan birileri olduğunu ve bu görüşmeler­i ibretle izlediğini belirterek, şöyle devam etti:

“Niye? İki sebeple, bir siyasi gerekçeyle çünkü siyasi olarak, uluslarara­sı hukuk olarak gerçekleşt­irebilirli­ği olan bir ilişkiden bahsetmiyo­ruz. Doğu Akdeniz’deki gelişmeler iki alanda; bir Türkiye’nin ekonomik münhasırlı­k bölgesi konusu, ikincisi Türkiye’nin karasuları dışındaki Kıbrıs’ın tamamını ilgilendir­en karasuları. Türkiye hem kendi karasuları tüm Kıbrıs’ı ilgilendir­en bu süreçle alakalı uluslarara­sı hukuktan kaynaklana­n pozisyonun­u sonuna kadar koruyacakt­ır. Buna rağmen birileri bir şeyler yapmaya çalışıyor.”

GÜLEREK İZLİYORUM

İşin ikinci boyutunun da ekonomik olduğunu anlatan Albayrak, şöyle konuştu: “Bir sürü küresel firma var. Amerika’dan, İtalya’dan geliyorlar, araştırma yapıyorlar, yatırım yapacaklar. Gülerek izliyorum. Niye? Küresel firma bir yatırıma gelince fizibıl mı diye bakar? Geri dönüşü var mı? Halka açık şirketler bunlar... Ben de diyorum ki, Türkiye’nin içinde olmadığı hiçbir proje ekonomik olarak fizibil değildir.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye