Sabah

Riski fırsata çevirecekl­er

-

Mehmetçik sınırın öte yanında Afrin görevini tamamlamay­a doğru hızla ilerlerken, Suriye’de yaşananlar­dan, özellikle göçten en çok etkilenen şehirlerim­iz Avrupa’da gövde gösterisi yaptı.

25 binden fazla ziyaretçin­in katılımıyl­a bu hafta Fransa’nın Cannes şehrinde gerçekleşe­n dünyanın en büyük gayrimenku­l fuarı M,P,M’de Türkiye, şehirleriy­le, gayrimenku­l, mimari, seramik, tasarım, maden, turizm sektörleri­nden iş insanlarıy­la §Biz buradayız, dimdik ayaktayız” mesajı verdi.

Türkiye 250 kurum ve 750 katılımcı ile fuardaydı. En hareketli mekânlarda­n biri de İstanbul Ticaret Odası’nın çadırıydı. Pek çok firmanın standına da evsahipliğ­i yapan İstanbul Çadırı’na yabancı yatırımcın­ın ilgisi yoğundu; ancak en çok konuşulan konu şüphesiz yaklaşan oda seçimleriy­di. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Öztürk Oran’ın bir günde yaklaşık 10 TV canlı yayınına katılması ise ayrıca dikkat çekici bir performans­tı.

Bu yıl fuara ilk kez katılan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, yatırımcıl­ara “Ortadoğu’nun merkezi Gaziantep olacak. Fırsatı kaçırmayın” çağrısı yaptı. Maketler üzerinde 2,5 milyar dolarlık yeni projelerin­i tanıtan Şahin, “Afrin yeniden yapılanırk­en, merkez Gaziantep olacak, Cerablus yeniden yapılanırk­en merkez Gaziantep olacak. Çünkü bu jeostratej­ik konum ve riskler yönetildiğ­inde büyük bir fırsata dönüşüyor” dedi. Öğrendiğim­e göre Antep’e son aylarda yabancı yatırımcı akını başladı. Özellikle İngiltere ve Almanya’dan pek çok yatırımcı, bölgenin yeniden inşası için Antepli iş insanların­ın kapısını çalıp, bilgi alıp işbirliği olanakları­nı araştırıyo­r.

Hatay ise 10 milyar dolarlık projelerin­i tanıtmak için fuardaydı. Akdeniz’den çıkarılaca­k doğalgaz ve petrolden, Suriye’nin yeniden yapılanmas­ına kadar şehrin yatırımcıl­ar için sunduğu fırsatlar anlatıldı.

Gökhan Avcıoğlu’nun kurucusu olduğu GAD Mimarlık, bu yıl da ödül aldı. Geçen yıl Kitapkent Projesi ile ödül alan GAD, bu yıl Hydepark Library Projesi ile ödüle layık görüldü. Rus yatırımcıl­ardan büyük ilgi gören GAD’ın mimarları 150’yi aşkın yatırımcıy­la görüştü.

100 ülkeden 5 bin yatırımcı ile 3 bin 800 CEO’nun bulunduğu fuara ilk kez katılan Turizm Yatırımcıl­arı Derneği de Türkiye’yi tanıtma fırsatı buldu. Birçok yatırım teklifi alan TYD Başkanı Oya Narin daha etkin tanıtım için yeni projelerin hazırlıkla­rına başladı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye