Sabah

Kuraklık riskini atlattık

Kar yağışı beklenenin altında olsa da ocak-şubat yağışları hububatın ihtiyacını karşıladı. TZOB Başkanı Bayraktar, “Türkiye tarımsal kuraklık riskini atlattı” dedi

-

Türkiye bu yıl deyim yerindeyse kış ayını kar görmeden geçirdi. Bazı bölgelerde kar yağışı olsa da özellikle İstanbul bu kışı kara hasret bitirdi. Beklenenin altında yağan kar, “Tarım mahsulleri­nde düşüş yaşanacak mı?” endişesini de beraberind­e getirdi. Yüreklere su serpen açıklama Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden (TZOB) geldi.

2017’DE EN KURAK YIL YAŞANDI

SABAH’ın sorularını yanıtlayan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “2017-2018 yılı tarımsal üretim ve pazarlama dönemi ekim ayı itibarıyla başladı. Yeni üretim sezonunun başladığı ekim ayından itibaren 5 aylık birikimli yağışlara bakıldığın­da normale göre azalma, geçen yıl yağışların­a göre ise artış görüldü” dedi. 2017’nin son 44 yılın en kurak yılı olduğunu hatırlatan Bayraktar, “Bu yıl ise kar yağışı beklenenin altında olsa da ocak, şubat aylarında hububatın ihtiyacı olan yağmur yağdı. Bugüne kadar büyük bir sel ve don felaketi de yaşanmadı. Türkiye tarımsal kuraklık riskini atlattı” diye konuştu.

Ülke genelinde birinci ürün kışlık hububat ekiminin kasım ayında tamamlandı­ğını aktaran Bayraktar, bitki gelişimini­n devam ettiğini kaydetti. “Aralık ayına kadar bitkinin ihtiyacı olan yağmur, özellikle kar yağışların­ın yeterli düzeyde olmamasıyl­a bazı alanlarda stres yaşandı ancak ocak ayında görülen yağışlar tarımsal kuraklık riskini azalttı” diyen Bayraktar, mart başından itibaren ülke genelinde gerçekleşe­n yağışların hububat gelişimi için faydalı olduğunu vurguladı.

BAHAR YAĞMURLARI ŞART

Hububat verimi için bahar yağışların­ın çok önemli olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “Bu aydan itibaren beklenen yağışlar olur ve sıcaklıkla­r normalleri düzeyinde gerçekleşi­rse ürün mahsulünün geçen yılın üzerinde gerçekleşe­ceğini öngörüyoru­z” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ?? Şemsi Bayraktar
Şemsi Bayraktar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye