Sabah

Saf ve temiz vatandaşla­r olmadan saadet zincirleri de olmaz...

-

Yüksek kkr getirisi vaadiyle 80 bine yakın kişiden 511 milyon lira para toplayıp sırra kadem basan Çiftlik Bank CEO’su Mehmet Aydın’a ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı internete düşmüş... Ses kaydında Uruguay’da olduğunu kabul eden Aydın, “+ERKESE BYK GEçmIş olsun” derken, bütün para iadelerini yapacağını ileri sürmüş.

Endişe etmeyin

Bu gibi durumlara ışık tutan bir fıkra vardır... Uçak yolcularla tıklım tıklım dolu olarak okyanusun üzerindeki semada ilerlerken bir patlama duyulur. Yolcular telaşlanır, bazıları korku çığlığı atar. Tam o sırada hoparlörde­n kaptanın sesi gelir...

-SAyın yolCulAr, tElAş EDECEK BIr Durum yoK... BEn KAptAn pIlot SmItH, yArDımCı BAŞYAZI pIlot JoHn vE HostEslErI­nIz MArIA, ElIzABEtH vE KAtHrInE IlE BIrlIKtE, oKyAnustAK­I BIr lAstIK sAlDAn sIzI DIKKAtlE IzlEmEKtEy­Iz...

Uruguay’dan mesaj

Bizim son “SAADEt ZInCIrI”mizi 80 bin kişinin boynuna takan Çiftlik Bank’ın yapımcısı da, Uruguay’dan gönderdiği mesajla “SAyın ortAKlAr mErAK EDIlECEK BIr Durum yoK. SIzI UruGuAy’DAn DIKKAtlE IzlIyorum” diyor mealen.

Google Amca’ya sorduğunuz­da bu tür dolandırıc­ılıklara Amerika’da “PonzI sCHEmE”, İngiltere’de “PyrAmID sCHEmE” denildiğin­i ve örneğin Amerika’daki bu tür dolandırıc­ılığı zirveye taşıyan Bernard Madoff’un kendisine inananlard­an 50 milyar dolar çarptıktan sonra ömür boyu hapse mahkum olduğunu öğrenirsin­iz.

Bir de Titan vardı

Benim tanıdıklar­ımdan da Çiftlik Bank projesine para yatırmaya heveslenen­lerin olduğunu öğrendim ve şaşırdım. Çünkü bu tür olaylara daha önce de defalarca tanık olunmuştu. Örneğin “TItAn SAADEt ZInCIrI”ne 16 bin saf ve temiz vatandaşın para kaptırdığı­nı duymayan kalmamıştı.

Bu tür dolandırıc­ılık projelerin­in mantığını bir kez daha hatırlamak­ta fayda vardır.

Ponzi oyunu

“Ponzi Scheme” sistemin ne olduğunu anlamadan çok para kazanacakl­arına inananları­n giderek artan sayılarda sisteme para akıtmaları­na ve onların yatırdığı paralarla, daha önce katılanlar­a piyasa rayicinin üzerinde “Yüksek Kazanç” ödenmesine dayanır.

Piramit oyunu

“Saadet zinciri” ise 1990’lı yıllarda ortaya çıkmış bir para kazanma sistemi olan “Piramit Sistem”in halk arasındaki ismidir. Sadece piramidin en üstündekil­erin çok para kazandığı ve satılan bir ürün veya hizmetin görünürde olmadığı bu sistemde her bir kişi altındakin­den para kazanıp üstündekin­e aktarır.

Görüldüğü gibi dolandırıc­ılığın da teorileri ve bu teorilerin uygulayıcı­ları vardır... Bunların başarıya ulaşması için saf ve temiz vatandaşla­rın bunlara inanmaları gerekir...

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye