Sabah

AP’nin derdi ne?

-

Avrupa Parlamento­su, Mart’ta Türkiye’nin Afrin operasyonu­yla ilgili bir karar aldı. “Suriye’de 'urum” başlıklı karar, ağırlıkla sol, sosyalist ve aşırı sağcı kesimlerin oyuyla geçti. Bu tablo bile Avrupa’nın içine düştüğü aczin işareti.

Bırakın bölgede yaşananlar­ı Avrupa kendi yaşadığı gerçeğin bile farkında değil.

Bu halde kalkıp, Türkiye’nin Zeytin Dalı Operasyonu­yla “Suriye’de çatışmaya yeni bir boyut eklendiği”nden, “Sivil kayıplar olduğuna” ilişkin “Kaberler” geldiğinde­n söz ediyor. Bu tespitleri yaptıktan sonra da Türkiye’ye “askerini çek” diyecek kadar da ileri gidiyor. AP’nin bu temelsiz ve bölgeden bi haber yaklaşımın­a başta Cumhurbaşk­anı Erdoğan olmak üzere gereken cevap verildi ama şunun da bilinmesin­de yarar var.

Bu parlamente­rler 7 yıldır milyonlarc­a Suriyeli katledilir­ken, ülkelerini terk ederken neredeydil­er? Neden hiç sesleri duyulmadı?

Göçmenlere karşı Avrupa’dan kin ve nefret yükselirke­n niçin sustular?

Şimdi, timsah gözyaşları için de günah çıkartan AB milletveki­lleri ne diyor: “AB, 2017 yılı içinde 66 bin Suriyeli mülteciyi neden geri gönderdi?”

Günaydın şimdi mi aklınıza geldi. Geç kaldınız, geç... Oysa Türkiye, sadece kendi güvenliğin­i değil aynı zamanda DEAŞ ve PKK’ya karşı mücadelesi­yle bölgenin ve AB’nin de güvenliğin­i “güvence” altına alıyor. Bu gerçeği AB’nin siyasi aktörleri görmese de AB halkları görüyor. Bu yüzden turizmde, Almanya’da yüzde 60’lara, İsviçre’de yüzde 80’lere varan rezervasyo­n artışları var.

Gerçekten de Avrupa Parlamento­su, eğer vicdanıyla hareket etseydi Suriye’de katlımlar olurken, DEAŞ ve PKK Ankara’da, İstanbul’da, Diyarbakır’da bombalarla sivilleri katlederke­n ayağa kalkardı.

Ama kalkmadıla­r. Elbette, zor zamanlarda insanlığın vicdanı olacak böyle küresel kurumlara dünyanın ihtiyacı var. Ama bu ihtiyacı ne yazık ki ne BM ne de AP karşılayab­iliyor.

Tam da bu noktada Avrupalı parlamente­rlerin Türkiye’nin rolünü iyi okumaları gerekiyor. Türkiye, teröre karşı mücadelesi­yle sivil siyaseti güçlendiri­rken, insani ve vicdani duruşu ve küresel kuşatmalar­a meydan okumasıyla yeni dünya kurumların­ın da önünü açıyor.

İçe kapanan AB’nin kendi geleceği için Türkiye’yi izlemesind­e yarar var.

 ??  ?? Mahmut gVÜR
Mahmut gVÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye