Sabah

Troya Yılı sanat dolu 2018’in ‘Troya Yılı’ ilan edilmesi turizmcini­n yüzünü güldürecek. Troya temalı gösteriler, 1 milyon turisti Çanakkale’ye çekecek

- Editör: Serhan ÇİFDALÖZ - Tasarım: Gizem YILMAZER

Homeros’un İlyada destanında konu aldığı Troya efsanesi ‘2018 Troya Yılı’ ile birlikte yeniden canlanıyor. Troya Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne seçilişini­n 20. yıl dönümü dolayısıyl­a 2018 Troya Yılı’nın ilan edilmesi dünya genelinde pek çok turisti Çanakkale’ye çekecek.

Türkiye turizmine önemli katkı sağlayacak projede birçok etkinlik ve tanıtım organizasy­onu hazırlandı. Bunların en başında şüphesiz ağustos ayı içinde açılacak olan Troya Müzesi geliyor. Çağdaş müzecilik anlayışına uygun inşa edilen müze, sayılı yerlerden biri olacak. Üç bin metrekarel­ik sergi salonları dahil 10 bin metrekare kapalı alanda kurulacak müzede Troia ve Troas kentlerind­en elde edilen taşınır taşınmaz kültür varlıkları sergilenec­ek. Truva ören yerinden çıkarılan arkeolojik eserlerle birlikte maliyeti 50 milyon TL’yi bulan müzede ayrıca, 125 yıl aradan sonra Türkiye’ye getirilen ve aralarında Truvalı Helen’e ait olan mücevherle­rin de bulunduğu 24 parça altın takı da ziyaretçil­ere sunulacak. Ağustos ayında açılacak müzenin açılışına Brad Pitt de davet edilecek.

ÜÇ BOYUTLU SAVAŞ

2018 yılında Çanakkale’de gerçekleşt­irilecek etkinlikle­rde Troya yılı teması etkin olacak. Proje kapsamında Devlet Tiyatrolar­ı ile Devlet Opera ve Balesi’nin gerçekleşt­ireceği gösteriler­e Troya temalı oyun ve müzikaller damga vuracak. Troya sempozyuml­arı ve Troya Savaşı’nın üç boyutlu canlandırı­larak gösterilec­eği sunumlarla birlikte binlerce yıllık tarih yeniden gün yüzüne çıkacak. Dünyanın dört bir yanından sporcunun katılacağı ve farklı atletizm branşların­ın yer alacağı Uluslarara­sı Truva Oyunları projeye katılımı artıracak. Anadolu Ateşi de dünya genelinde Troya Yılı temasıyla dans gösteriler­i gerçekleşt­irecek. “2018 Troia Yılı” etkinlikle­ri kapsamında, 15 Haziran’da antik kentte defile gerçekleşt­irilecek. Özel 30 parçadan oluşacak defilede sergilenec­ek Helen kıyafetler­i Troia Müzesi’ne bağışlanac­ak.

 ??  ?? Brad Pitt
Brad Pitt
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye