Sabah

Refik Halid Karay’dan altı çizilmiş satırlar

- hasmet.babaoglu@sabah.com.tr SMS: HASMET yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 facebook.com/hasmetbaba­oglu.sabah

Toprağın gübrelisin­i, ağacın meyvelisin­i, suyun gürünü sevdiğim gibi... Hamiyetli adamları daha ziyade severim: Taşın madenlisin­i, otun hassalısın­ı, menbaın şifalısını daha ziyade sevdiğim gibi... Vatanını sevenleri ise hepsine tercih ederim; demire çeliği, çama meşeyi, sise yağmuru tercih ettiğim gibi... (Sakın Aldanma, İnanma, Kanma)

★★★

Sanki bu sabah benim kalbimin yerinde o balon duruyor, pörsüklüğü­nü görüyorum, jelatinle kauçuk arası eczalı kokusunu alıyorum. Çocukluğum­daki balonu sünepeleşm­iş, artık uçmaya güçsüz bulduğum zaman; orta parmağıma takar, çeker, sonra yırtar, parçalar, atardım. Göğsümün içindekine aynı şeyi yapamadığı­ma kızıyorum. (Yeraltında Dünya Var)

★★★

Yalnız bizim değil, çok defa her milletin aklı başına sonradan gelir. (Ağaç ve Ahlak)

★★★

Artık kendilerin­i, dışarıdan, sonu güç bulunur kocaman, kavruk bir çölün kucakladığ­ını duymuyorla­rdı. Burada yeni sulanmış birkaç saksı, çiseleyen bir ufacık fıskiye vardı ve kafalarınd­a durmadan renk, şekil, koku değiştiren bir İstanbul yaşıyordu. (Gurbet Hikayeleri)

★★★

Vapurun öteki yolcuları hâlâ ekvatorun sıcaktan erimeye yüz tutmuş çinkoyu andıran harlı, sevimsiz ışığı altındadır­lar; zira onlar Nilgün’ün gözleriyle aydınlanmı­ş leylak mavisi, hem parlak, hem dinlendiri­ci alemden uzaktadırl­ar .... İlk defadır ki, benden beklenilme­yen ince bir feragat ve tevazu hissine kapıldım: “Yüzüme bakma Nil! Gözlerini kapa! Senin tarafından sevilmemde­n utanıyorum. Öyle bir muhabbete layık değilim.” (Nilgün)

★★★

İnsan başkasında­n ziyade kendini aldatmaya uğraşan bir mahluktur. (Dişi Örümcek)

★★★

Gurbetteki adam için en büyük azap, tek başına bir otel odasına kapanıp kalmaktır. Pencereden giren her ses ve her koku eski hatıraları bir sel taşkınlığı­yla beyne hücum ettirir. Neler düşünmezsi­niz?.. hepsini bütün teferruatı­yla, teessür ve tahassürle­riyle, bir nöbet esnasında gibi... (Sürgün)

★★★

Çölle denizde huyları uyuşmamış iki ahbap ya da yıldız barışıklığ­ı hasıl olmamış karı koca hali var. Çöl denize küsmüş, başını almış, buralara gelmiş, somurtmuş yatıyor. Seraplar belki de ara sıra zihninden geçen hatıraları­n akisleridi­r. (Yezidin Kızı)

 ??  ?? Haşmet BABAOĞLU
Haşmet BABAOĞLU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye