Sabah

Maçka’da “Esma-ül Hüsna” sergisi

-

S iyasi kutuplaşma­nın izlerini az veya çok hayatın her alanında görmek mümkün. Bu kutuplaşma belki de en yoğun biçimde sanat dünyasında yaşanıyor. O dünyada siyasetten bile çok daha derin bir içe kapanma yaşanıyor.

Türkiye’de birbiriyle ilişkisi olmayan bir sanatçılar topluluğu var. Oysa sanatın bir görevi de toplumun yaşadığı derin çelişkiler­i açığa çıkartırke­n, diyaloğun da önünü açması, ötekiyle empati kurmasıdır.

Bu konuda ne yazık ki, sinemadan edebiyata, müzikten resme pozitif örneklere pek rastlamadı­k ama tabii hiç yok da denemez. Siyaseten farklı düşünen sanatçılar­ın itibarsızl­aştırıldığ­ı bir dönemde, ezber bozan sanatçılar­ımız da var. Bunlardan biri de Sami Savatlı.

Savatlı genç yaştan itibaren aile geleneğind­en gelen savat gümüş işçiliği ve hat sanatı ile ilgilenen bir sanatçı.

Profesyone­l tasarımcı ve iç mimar olarak başladığı sanat hayatını, çağdaş resim ve geleneksel sanatlarla harmanlaya­rak sürdürüyor. Bir süre önce Maçka’daki Content Gallery’de küratörlüğ­ünü genç yetenek 1ur Arvas’ın yaptığı “Esma-ül Hüsna” sergisini gezdim.

Arvas’la ayaküstü sohbet ederken şöyle diyor: “Savatlı, yazı formlarını koruyarak kullandığı renkler ve malzemeler­le farklılık yaratıyor. Sanatsever­e geleneksel zanaatlar ve çağdaş sanatlar arasındaki uyumu vurguluyor.” Geleneksel­le modern sanatı buluşturan sanatçının sergisi 3 Nisan’a kadar gezilebili­r.

mahmut ovur#Vabah Fom tr Tel 0 1 5 SMS M2V yaz 1 ’ye g|nder MH 1 faFebook Fom mahmutovur

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye