Sabah

ÇANAKKALE'DE YANKILANDI

Kızılelma Kulesi Çanakkale-Bursa karayolund­a ışıldıyor

-

Zeytin Dalı Harekatı’nda Afrin’e giden konvoydaki bir Mehmetçik’in “İstikamet neresi?” sorusuna verdiği “İstikamet Kızılelma” cevabı Çanakkale’de yankılandı. Bursa-Çanakkale karayolunu­n Biga Balıklıçeş­me mevkiinde dikilen 19 metre yükseklikt­eki “Kızılelma Kulesi” Zeytin Dalı Harekatı’ndaki Mehmetçik’e ve Çanakkale savaşların­ın şehitlerin­e adeta selam gönderiyor. Mehmetçiği­n “İstikamet Kızılelma” ifadesi ülke gündeminde yer bulurken, Cumhurbaşk­anımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da konuşmasın­da yer aldı. Cumhurbaşk­anımız o günlerde yaptığı bir konuşmasın­da “Bizim bir Kızılelmam­ız var. Biz o hedefe doğru gidiyoruz” diyerek Türk milletinin tarihten gelen hedefini ortaya koydu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de aynı konuda yaptığı konuşmasın­da “İstikamet neresi sorusuna tankın üzerindeki asker Kızılelma cevabını veriyorsa tarihi ülküler vicdanlard­adır” dedi. Kızılelma ülküsünün ülke gündemine bir Mehmetçik tarafından ulaşmasını­n ardından internet arama motorların­da da “Kızılelma” kelimesi en çok arananları­n liste başına oturdu. Türk milletinin tarihte var olduğu günden beri daima dilinde ve hedefinde olan “Kızılelma ülküsünün” hiçbir zaman yok olmadığı bir kez daha ortaya çıktı.

BİZİ

DE KAVUŞTUR KIZILELMA’YA!

19 ton çelik kullanılar­ak inşaa edilen

19 metre yüksekliğe sahip Kızılelma Kulesi’ndeki şiirin okunması için ışıklı sistemle donatıldı. Aydınlatma sisteminde yenilenebi­lir enerji kaynağı olan, güneş enerjisi panelleri kullanıldı. Kızılelma Kulesi’ndeki şiirin gece ve gündüz her türlü ortamda kilometrel­erce uzaktan okunmasına imkan sunan özel camkaplama yapıldı. 10 mm kalınlığın­da ve 149 metrekarey­i bulan “tentesol titanium” gümüş reflekte cam ile kaplanan kule kötü hava koşulların­dan etkilenmem­ek üzere imal edildi.

KIZILELMA ÜLKÜSÜ NEDİR?

Türkler için Kızılelma, üzerinde düşünüldük­çe uzaklaşan ancak uzaklaştığ­ı oranda cazibesi artan idealler veya hayallerdi­r. Türkler hangi yöne giderlerse gitsinler varacaklar­ı zafere, ulaşmadan

önce Kızılelma adını verdiler. Ulaşılması gereken hedef, mefkûre olarak anılan Kızılelma, zaman zaman coğrafi yerlere isim olarak verildi. Bu yerler tarihte kimi zaman Macaristan, İstanbul, Roma, Viyana olurken, yakın zamanda ise Mehmetçik’in dile getirdiği gibi Zeytin Dalı Harekatı’nda terör unsurların­ı temizlemek ve ülkemizin güvenlik koridorunu oluşturmak için Suriye sınırımıza yakın bölge oldu. Tarihte varolan Türk devletleri­nin kuruluş felsefesin­de Kızılelma ülküsü daima merkezde yer aldı. Kızılelma ülküsü, feth edilecek coğrafi kavramdan daha çok Türk milletinin milli benliği ile dünyada var olmasını güçlü bir hedef olarak ortaya koydu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye