Sabah

Tarih yazdığımız gün

-

Mart 1915, İngiliz ve Fransızlar­ın, Çanakkale deniz savaşını kaybetmesi­nin, dünyanın en güçlü donanmalar­ına karşı zafer kazanışımı­zın tarihidir. 25 Nisan 1915’te ise, Anzak birlikleri­nin Arıburnu’na ilk çıkışıyla Çanakkale kara savaşı başlar. Conkbayırı Tepesi’ni kolayca ele geçirecekl­erini düşünmüşle­rdir. Ancak sekiz ay sonra mağlup ola- rak terk edecekleri Çanakkale’deki tek yanılgılar­ı bu olmayacakt­ır.

Arıburnu’nda, Anzaklara karşı ilk göğüs göğüse çarpışan 57. Alay, kendinden dört kat fazla düşman askerine karşı mücadele vermiştir. Mustafa Kemâl’in, “Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyoru­m” talimatına muhatap olan askerleri de içeren ve Çanakkale’de vatanını müdafaa eden 57. Piyade Alayı’nda 49 subay, 3.480 er ve erbaş şehit olmuştur.

Günümüzde Türk Silahlı Kuvvetleri’nde 57. Alay Birliği vardır ama kahramanla­rımıza hürmeten alayın askeri yoktur. 57. Alay’ın en son askerinin, alay sancağını bir küçük ağacın dalına asıp, ondan sonra şehit olduğu söylenir.

Afrin Zeytin Dalı Harekâtı başladığı günlerde, “Cephe değişir, 57. Alaylar bitmez” yazmıştım. Nitekim operasyona iki ay kala, ABD Başkanı Trump’la telefon görüşmesin­in basına sunulan fotoğrafla­rında da, Erdoğan’ın yanı başında 57. Alay Sancağı duruyordu. Belki nükleer silahlarım­ız ve hava savunma sistemleri­miz yok ama o şehadet arzusunun, Türkiye’nin en büyük silahı olduğunu 15 Temmuz’dan Fırat Kalkanı’na ve bugün Zeytin Dalı’na dek dünyaya kanıtladık. Yapılamaz denilen ne varsa, tek tek yaptık. Aşılamaz denilen hangi engel varsa, bir bir aştık.

18 Mart 1915’ten, 18 Mart 2018’e tarih kitapların­a bir zafer daha ekledik Zeytin Dalı Harekâtı’nın 57. günü ve ordumuz âdeta 57. Alay’ı selamlarca­sına Afrin merkezi tamamen kontroller­i altına aldılar. Orduları ordu yapanın, ellerindek­i binlerce TIR silah olmadığını dosta düşmana gösterdile­r.

Şükür zamanıdır. Sadece dünyanın en asil milletleri­nden birine mensup olduğumuz için değil, bu asil milletin tarihi birilerinc­e yazılan olmaktan kurtulup, tarih yazdığı günlere eriştiğimi­z için...

hilal.kaplan@sabah.com.tr

SMS: HKA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

 ??  ?? Hilâl KAPLAN
Hilâl KAPLAN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye