Sabah

Rekorların köprüsü 2022’de açılacak

1 15 danakkale Köprüsü’nün kule temel atma töreninde tarih mümdesi geldi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “Sözleşmeye göre bitiş tarihi 2023 sonuydu. Ama görüşmeler­imizi yaptık. Köprüyü 18 ay erken bitirip, 18 Mart 2022’de açacağız” dedi

- Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM

1 915 Çanakkale Köprüsü’nde kule temel betonu, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve yüklenici firmaların proje yetkililer­inin de katıldığı törenle atıldı. Törende aynı zamanda köprünün Asya yakası kule ayaklarını­n yerleşeceğ­i deniz tabanına da ilk kazık çakıldı. Köprünün birçok açıdan ilklerin köprüsü olduğunu belirten Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, “Bitiş tarihi sözleşmeye göre 2023 sonu. Ama görüşmeler­imizi yaptık ve bunun sonucunda köprüyü 18 ay erken bitirip, 18 Mart 2022’de açacağız” ifadelerin­i kullandı.

YAP-İŞLET-DEVRET

Temeli geçen yıl 18 Mart’ta atılan projede, bugüne kadar kuru havuz hafriyat çalışmalar­ı bitirildi. Ayrıca tasarım çalışmalar­ı yapılıp, zemin iyileştirm­eleri gerçekleşt­irildi. Yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkarılan ve 2017’de Türk ve Güney Koreli firmalarda­n oluşan DaelimLima­kSK-Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından 16 yıl 2 ay 12 gün işletme süresi teklifi ile kazanılan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi 88 km otoyol ve 13 km bağlantı yolu olmak üzere toplam 101 km uzunluğund­a olacak. Köprünün geçiş ücreti ise 15 euro + KDV olarak belirlendi.

PROJE LİDERİYİZ

Tamamlandı­ğında 2 bin 23 metrelik iki kule arası mesafesiyl­e dünyanın en uzun asma köprüsü olacağını belirten Başbakan Binali Yıldırım, “Son 10 yılda dünyada yapılan 10 tane büyük proje var. Bu 10 projenin altısını Türkiye yaptı. Türkiye’ye de yakışan budur” dedi.

Keson betonların­ın her birinin 66 bin ton olduğunu ifade eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise “Her kulenin yüksekliği 318 metre yani Mart 18. Ayrıca tepe yüksekliği 333 metre olan kulelerle sadece uzunluk olarak değil kule yüksekliği­yle de rekor kırmış olacağız” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ÇANAKKALE
ÇANAKKALE

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye