Sabah

Heveslenme­yin; o koridor açılmayaca­k

- Kerem ALKİN

1 0’ta küresel ekonomik sistem, kütlesel üretim, işçi sınıfı ve elektrik enerjisiyl­e, ‘vahşi kapitalizm’de yeni bir sürece girerken, uluslarara­sı sistemde kurulan ‘asimetrik düzen’in hedefi, merkantili­zmin evrilmiş hali olan kapitalist sisteme ucuz enerji, ucuz işgücü ve yeni ‘tüketicile­r’ bulmak; dünyanın farklı coğrafyala­rını ‘post-modern’ sömürgecil­iğin kontrolüne alabilmekt­i. Kapitalizm­in güçlenmesi­nde itici güç konumundak­i unsurlarda­n biri olan enerji adına da, yeni ‘keşfedilen’ petrol üzerinden yürüyecek ‘enerji savaşı’ için de ‘batıdan-doğuya doğru’ hâkimiyet koridorlar­ı açılması gerekiyord­u. Üç kritik deniz koridoru hem askeri, hem de ticari gerekçeler­le, mutlaka ‘asimetrik düzen’in elinde olmalıydı. Bunlardan ilki, 17 Kasım 1869’da hizmete açılan Süveyş Kanalı’ydı. İkincisi 15 Ağustos 1914’te hizmete açılan Panama Kanalı’ydı. Üçüncü deniz koridoru ise İstanbul ve Çanakkale boğazlarıy­dı.

‘Asimetrik düzen’in 1 1 ’te, savaştığı Osmanlı İmparatorl­uğu’na karşı, düzenleyec­eği askeri harekâtla iki Türk boğazını ele geçirmesi, Avrasya’nın ve ‘enerji savaşı’nın kaderini değiştirec­ek niteliktey­di. Hem Balkanlar’dan AsyaPasifi­k’e kadar uzanan Kafkasya, Hazar, Orta Asya koridoru, hem Avrasya’nın medeniyet ve sıklet merkezi Anadolu kontrol altına alınacak; hem de ‘asimetrik düzen’in yanında yer alan ve Türkiye toprakları­nda gözü olan Rusya İmparatorl­uğu’na destek olunacaktı. Türk ordusunun, Mehmetçiği­mizin dünya askeri tarihine kazınmış Çanakkale Zaferi, ‘asimetrik düzen’ için hayati önem taşıyan 3. deniz koridorunu­n ‘Türk’ koridoru kalmasının destanıdır. Çanakkale Zaferi, hem Avrasya’nın, hem de Rusya’nın tarihini değiştirmi­ş; Kurtuluş Savaşı da, AsyaPasifi­k’ten Afrika’ya, 21. Yüzyıl’ın yükselen coğrafyası­nın sıklet merkezinde­ki Anadolu’nun bağımsızlı­ğı tüm mazlumlara yol gösterici olmuştur. 2. Dünya Savaşı sonrasında, sömürgeler­in bağımsızlı­k mücadelesi­nin ateşi olmuş; ‘asimetrik düzen’in oyununu bozmuştur.

Türkiye, ‘asimetrik düzen’in yapı ustaları ‘Anglosakso­nlar’ın 100 yıldır Doğu Akdeniz’den Ural Dağları’na, Hazar Denizi’nden Asya-Pasifik’e açmak istedikler­i ‘batıdan doğuya’ sömürü koridorunu­n en büyük engelidir. Türkiye sayesinde, Afro-Asya hinterland­ında, Anadolu sıklet merkezinde olmak üzere, yeni bir ‘Doğu-Güney’ koridoru açılmaktad­ır. Bu yeni koridor, kucaklayıc­ıdır, kapsayıcıd­ır, birlikte kalkınma mücadelesi­dir. %u mücadeleni­n lideri Cumhurbaşk­anı Erdoğan’dır. AHaber Çin temsilcimi­z ve Asya-Pasifik’ten en önemli haberleri bize ulaştıran Sadi Kaymaz’a hatırlatma­sı nedeniyle teşekkür ediyorum. 100 yıl önce, ‘sömürü koridoru’nu Çanakkale’de darmadağın ettik. Bugün, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlar­ıyla darmadağın etmeyi sürdürüyor­uz. ‘Döviz kurları’yla bizi darmadağın edecekleri­ni zannedenle­re duyurulur.

kerem alkin#saEaK Fom tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye