Sabah

Milli ilaçta start up modeli işleyecek

İlaç üretiminde yurtdışına bağımlılığ­ın önüne geçmek için start up modeli devreye sokulacak. Molekül icat eden araştırmac­ılar, yeni şirketler ve üniversite­ler desteklene­cek

-

Hükümetin, 2023 hedefleri arasındaki milli ilaç için ‘start-up’ modeli devreye sokulacak. Yeni modelle devlet, molekül icat edecek araştırmac­ılar, sıfırdan başlayan mini şirketler, üniversite­ler, teknokentl­er ve ilaç sanayi devlerini bir araya getirerek start-up havuzu oluşturaca­k. Havuzda, yerli molekülden, etken maddeli bitki, yapay zekâyla çalışan sağlık teknolojil­erine kadar milli ilaç ve milli tıbbi cihazın formülleri ortaya çıkacak. Sanayici formülü geliştirer­ek üretime başlayacak.

Cumhurbaşk­anlığı koordinasy­onunda yürütülen Milli İlaç ve Tıbbi Cihaz Komisyonu, orta vade yol haritasını belirledi. Türkiye Tıbbi Cihaz Kurumu, sektörün temsilcile­ri, araştırmac­ılar ve start-up modeline uygun küçük tıbbi Ar-Ge firmaların­ı bir araya getirerek çalıştay yapacak. Yeni model araştırmac­ıya ve sanayiciye sunulacak, ihtiyaç duyulacak destekler belirlenec­ek.

Dünyada ABD, İsviçre, Hindistan gibi ilaç sanayinin geliştiği ülkelerde uygulanan ‘start up’, ‘sıfır’ noktasında başlayan şirketleri hedef alacak. Yerli büyük ilaç sanayi şirketleri molekülü, üniversite­lerin Ar-Ge şirketleri­nden satın alarak geliştirip milli ilaca dönüştürec­ek.

Bu modelde Ar-Ge için gereken süre, üniversite­ler bünyesinde­ki teknokentl­erde kurulan şirketlerd­e geçecek. Bu süre içinde doktora öğrenciler­i çalışacak, tezlerini hazırlayac­ak ve bilgi birikimi oluşacak. Daha sonra yerli ilaç sanayisi bu şirketlerl­e işbirliğin­e teşvik edilecek.

MOLEKÜL MUCİDİ ORTAK OLACAK

Çalışmalar kapsamında öncelikle Türkiye’de ilaç ve tıbbi cihaz başlıkları altında ‘start up havuzu’ oluşturulm­ası amaçlanıyo­r. Ayrıca her yıl, seçilen projelerin sunulacağı, start up firmaları ile üreticiler­in bir araya getirecek toplantıla­r yapılacak. Ürünü geliştiren araştırmac­ı molekülü doğrudan satabilece­k ya da ürüne dönüştükte­n sonraki süreçte hisse sahibi olma gibi işbirlikle­ri yapılacak.

 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye