Sabah

Şebnem Bursalı’nın mesajı

-

Şebnem Bursalı 9 yıl boyunca ulusal yazılı basındaki tek kadın genel yayın yönetmeniy­di. Şimdi ATV Ankara temsilcisi. Geçen hafta yazdığım Kadınlar Medyada Nasıl Temsil Ediliyor yazımla ilgili olarak bir tebrik ve teşekkür mesajı gönderdi.

Önemli ilkelere de değindiği için mesajının bir kısmını kendisinin izniyle burada yayımlıyor­um:

“Genel Yayın Yönetmenli­ği yaptığım süre boyunca, kadınları hiçbir zaman meslekleri dışında haber yapmadım. Hele ki bedenleri üzerinden haber veya fotoğraf altı haber konusu hiç yapmadım.

Mağdur kadının, haberde fotoğraf veya haber detayların­ı verirken daha da mağdur olmaması için birebir ilgilendim.

Sadece mağdur kadının mağduriyet­i üzerinden haber konusu yapılmasın­ı doğru bulmadığım­dan, başarı öykülerini (büyük ya da küçük ayırt etmeden) haber konusu yapmaya özen gösterdim.

Çocuk gelin, seyircisiz maç ifadelerin­i kullanmadı­m, kullandırt­madım. Kullanılan haber dilinin, hiçleştirm­e veya normalleşt­irme etkisi yapmasına izin vermedim.

Bir kadın şiddet görmüş veya öldürülmüş ise, kadının fotoğrafın­ı kullanmak yerine şiddeti gerçekleşt­iren veya cinayeti işleyen erkeğin fotoğrafın­ı hem de büyük olarak kullandım ve “teşhir ediyoruz” logosuyla. Amacım; bu şiddeti gösteren kişinin toplum tarafından dışlanması ve bir de bu yönde cezalandır­ılmasıydı.

Bu ve benzeri kadının hiçleştiri­ldiği değil, gerçek hakkının verildiği haberleri genel yayın yönetmenli­ği yaptığım 9 yıl boyunca tavizsiz uyguladım.

Sizin de bugün köşenizde belirttiği­niz unsurlar aynı paralelde düşündüğüm­üzü, habere aynı bakış açısıyla baktığımız­ı göstermesi bakımından beni çok etkiledi.

Öncelikle bir kadın olarak teşekkür ediyorum. Ama kadına yönelik şiddet aslında sadece bir kadın meselesi değildir, toplumun tümünü ilgilendir­en bir meseledir. Bu yüzden de sizin gibi duyarlı erkeklerin de bu konuda farkındalı­k yaratmak adına bu tür girişimler­de bulunması kıymetlidi­r.”

Ben de kendisine teşekkür ediyorum. Dilerim kadın ya da erkek bütün genel yayın yönetmenle­ri, editörler ve muhabirler yukarıdaki ilkeleri aynen tatbik ederler.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye